reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla začala nabízet své solární tašky, na kolik přijdou?

11.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Tesla začala nabízet své solární tašky, na kolik přijdou?
Využití střešní krytiny pro zisk elektrické energie ze slunečního záření zní naprosto logicky a příhodně. Však jde o plochu, která přímo vybízí k využití a my se nyní už můžeme podívat, co v tomto ohledu nabízí Tesla a SolarCity.
Tesla k tomu říká, že její řešení bude cenově velice dostupné, takže co více bychom si měli přát, než levné řešení, které nám zajistí energii zdarma? Tak jednoduché to ale samozřejmě nebude už jen kvůli tomu, že energii v domácnosti potřebujeme spíše už v době, kdy slunce zapadlo, a tak bude k soběstačnosti zapotřebí také nějaké řešení pro její průběžné ukládání. To mohou zajistit již známé domácí baterie Powerwall také od Tesly, ale o nich nyní řeč nebude.





Solární tašky od Tesly byly představeny už v minulém roce a nyní firma společně se SolarCity svorně tvrdí, že jsou již k předobjednání a že výsledná střecha bude celkově i levnější než střecha z normálních tašek. To ale neplatí pro levné asfaltové šindele nebo jiná nízkonákladová řešení. Při předobjednání také bude nutné jako zálohu složit 1000 dolarů, aby byla žádost přijata.

Tesla také připravila kalkulačku založenou na Google Sunroof, která ze satelitních snímků, 3D modelů a slunečního svitu v dané oblasti určí, jaký potenciál vaše střecha skrývá. Ta bohužel zatím není určena pro ČR, ačkoliv jiné evropské země tu jsou. Kalkulačka také přímo započítává i cenu 14kWh Powerwall, i když tu si nakonec se střechou objednávat není třeba. A pak je započítávána návratnost v průběhu 30 let, které mají tašky dle záruky vydržet. Následující výpočet uvádí, že ve výsledku nás může střecha i s baterií díky bezplatně získané energii a úlevám na dani stát jen 1100 dolarů, ale to je pochopitelně jen odhad.





Tiskovka firmy Tesla uvádí, že solární střecha nás bude stát v průměru 21,85 USD na čtverečnou stopu (zhruba desetina m2), takže čistě v přepočtu na naše kolem 5300 Kč za čtv. metr. To v případě, že je aktivní pouze třetina střechy, což znamená, že jen třetina tašek sbírá energii (42 USD na čtv. stopu) a dvě třetiny nemají solární články (11 USD). Z ulice mají přitom oba typy tašek vypadat zcela stejně.

Elon Musk uvádí, že nejdříve se k taškám dostanou zákazníci v USA, a to už letos a od příštího roku bude následovat Velká Británie a další evropské země. Postupem času také budou k dispozici další designové verze tašek, ale nám stejně nezbývá než čekat, zda se její nabídka dostane také do ČR a za jakých podmínek.

Zdroj: Ars Technica
reklama