reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla zkouší LiDAR, ačkoli ho Musk považuje za hloupý

25.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla zkouší LiDAR, ačkoli ho Musk považuje za hloupý
Elon Musk se před nějakou dobu velmi kriticky vyjádřil na adresu LiDARu v autonomních autech. Přesto to vypadá, že se tato technologie zkouší v provozu, což může naznačovat možnou změnu názoru, ale také nemusí.
Autopilot elektromobilů Tesla spoléhá především na kamery, což Elon Musk před nějakou dobou označil za dostačující. Naopak se velmi kriticky vyjádřil na adresu LiDARu, který označil za prostředek pro hlupáky a jako cestu do záhuby. Na Floridě byl ale vyfocen vůz Tesla Model Y s lidarovými moduly od firmy Luminar. Proslýchá se navíc, že Tesla měla uzavřít nějakou formu spolupráce s výše zmíněnou firmou, což napovídá tomu, že by nemuselo jít o jinou firmu vyvíjející autonomní řízení a že byl jen náhodou využit vůz Tesla. To má údajně potvrzovat i registrační značka, která má být registrována na Teslu a měla být viděna např. na prototypech Tesly Cybertruck (na obrázcích na Twitteru je nicméně zamalována).
 
 
Naopak může jít o jednu součást tolik zmiňovaného a slibovaného plně autonomního řízení, na druhou stranu by bylo divné, že se lidarové v minulých měsících Tesly častěji neobjevovaly na silnicích (jeden podobný testovací vůz byl zahlédnut ještě počátkem roku 2020). Proto se spíše předpokládá, že jde o validační systém (pro tvorbu tzv. "ground truth") pro ověření správné funkčnosti nové verze autopilota spoléhajícího na kamery. Teď je jen otázkou, zda budou kamery opravdu stačit na vše, jak tvrdí Elon Musk. Posledních několik nehod tuto palčivou otázku (kdy ale většinou stále není jisté, zda byl na vině autopilot) opět posouvá více do popředí. 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama