reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teslasuit: oblek, ve kterém cítíte svět VR

12.1.2016, Jan Pánek, aktualita
Teslasuit: oblek, ve kterém cítíte svět VR
Na Kickstarteru právě běží projekt, který vytvořil oblek pro virtuální realitu, jenž umožní tělu cítit, co se děje ve virtuálním světě. Například zásahy kulkami, vlivy prostředí nebo objetí. Jaká je cena?
Startup Tesla Studios rozjel na crowdfundingové stránce Kickstarter.com projekt, který si dal za úkol vybrat 250 000 liber (asi 9 000 000 Kč) na oblek, díky kterému ucítíte, co se děje ve virtuálním světe. Zatím se vybralo přes 27 000 liber, tedy asi desetina požadované částky, do konce zbývá 22 dní.

Oblek Teslasuit přináší haptickou (hmatovou) odezvu z akcí a událostí, které se dějí ve virtuální realitě, na naše tělo. Samozřejmě je k tomu potřeba podpora mnoha zařízení a systémů. Zatím existuje pouze jediná hra, která tuto haptickou odezvu podporuje. Nicméně se očekává, že podporovány budou všechny VR headsety a již teď jsou podporovány OS Windows, iOS, Android a další.





A jak to celé funguje? Teslasuit je v podstatě neoprenový oblek, ve kterém jsou zabudovány kanály. V těch proudí elektřina, která v kontaktních bodech stimuluje svaly a receptory lidského těla. Jedná se o velmi podobný princip, jaký je dnes využíván v lékařství nebo při tréninku vrcholových sportovců.

Tímto se na tělo přenáší prostředí či akce z VR, možná do budoucna i z AR. Můžeme rozpoznat, že jsme byli zasaženi ve FPS (First Person Shooter), že jsme narazili do nějakého objektu, že nás někdo obejmul nebo i nějaké povětrnostní podmínky. Oblek nicméně nepokrývá hlavu, ruce ani chodidla.





Vývojáři připravili hned dvojici obleků - liší se vybavením a počtem kanálů, kterými je vedena elektřina. Oba jsou bezdrátové, pro komunikaci používají Bluetooth 4.0LE (Low Energy), oba obsahují speciální pás, který vše řídí a kde je ukryta i vnitřní paměť pro různá nastavení. Potěší i fakt, že je možno obleky prát.

Zásadní rozdíly jsou ale v počtu kanálů, velikosti baterie a Climate Control. Model Pioneer má pouze 16 kanálů, což znamená menší počet kontaktních bodů mezi oblekem a tělem, a tedy ne tolik imersivní zážitek z používání. Baterie má kapacitu 1500 mAh a oblek nemá žádné jednotky Climate Control.





Naopak vybavenější varianta Prodigy má 52 kanálů, kterými je vedena elektřina. Ty jsou rozmístěny na všech důležitých místech těla. Baterie má kapacitu 3000 mAh, což je hlavně z důvodu přítomnosti dvou jednotek Climate Control. Ty mají za úkol regulovat podmínky uvnitř obleku.

Climate Control mají ale značný vliv na výdrž baterie, bez nich vývojáři uvádějí až 4 dny normálního používání, a to u obou obleků. Pokud však u obleku Prodigy zapneme ClimateControl, dostaneme se pouze na 2 hodiny používání.

Dále výrobce představil ještě dvě ořezané varianty - Teslasuit Pioneer Jacket, který kryje vrchní část těla, a Teslasuit Pioneer Trousers, který kryje spodní část těla. Obě varianty disponují 16 kanály. Výrobce nabízí i SDK, který zahrnuje editor, knihovny a systém notifikací.





Pokud by se vybralo více než 1 000 000 liber, výrobce plánuje uvést na trh i rukavice T-Glove, díky kterým bude haptická odezva aplikovaná i na ruce. Dokázali bychom si představit, že se objeví i doplněk v podobě bot a pokrývky na hlavu.

Vývojáři zároveň upozorňují, že tento oblek má jistá zdravotní omezení. Může být nebezpečný pro epileptiky, těhotné ženy a lidi se srdečními nemocemi a s implantovanými elektronickými přístroji nebo kovem do těla.

Teslasuit Pioneer na Kickstarteru stojí 1 199 liber (asi 43 000 Kč), dostupnost je hlášena na prosinec tohoto roku. Model Prodigy stojí 1799 liber (asi 65 000 Kč), dostupnost je stejná. Teslasuit Pioneer Jacket vyjde na 799 liber (asi 29 000 Kč) a Teslasuit Pioneer Trousers na 749 liber (asi 30 000 Kč).

Zdroj: Kickstarter
reklama