reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesle spadla počítačová síť, majitelé se pomocí telefonů nedostali do auta

24.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Tesle spadla počítačová síť, majitelé se pomocí telefonů nedostali do auta
Společnost Tesla musela řešit nemilý problém. Lehla ji celá počítačová síť, takže nefungoval nejen web, ale ani mobilní aplikace. Majitelé se tak pomocí telefonů dočasně nemohli dostat do svých aut.
Přílišné spoléhání se na mobilní aplikace a Internet se vymstila nejednomu majiteli elektromobilu Tesla. Společnosti totiž spadla celá počítačová síť, tedy nejen web, ale i systém spojený s mobilní aplikací k těmto automobilům. Ta přestala fungovat a majitelé si stěžovali na to, že se nemohou dostat do auta, neboť aplikace totiž může sloužit jako digitální klíč (a něco, co se brzy stane standardem zejména s tím, jak se bude rozšiřovat car-sharing). Klasické fyzické klíče fungovaly, což ale bylo k ničemu těm, kteří je neměli u sebe. Celá záležitost pochopitelně zaplavila sociální sítě.
 
Mobilní aplikace Tesla
 
Pokud jde o Teslu, ta nyní zajímá i finanční trhy, neboť po Battery Day spadla hodnota akcií až o 15 % navzdory ohlášení elektromobilu za 25 tisíc USD a snížení cen akumulátorů o více než 50 %. Problémem je však to, že změn se dočkáme až v průběhu 3 let a ne hned, což také znamená, že zdaleka není vše ještě hotové. Některé plány byly zmíněny spíše mlhavě a otázkou je také to, zda ty konkrétnější plány vůbec mohou být tak rychle splněny.
 
Důvodem ale může být i to, že někteří akcionáři mohli využít pozitivního vývoje v souvislosti s humbukem kolem Battery Day a akcie prodali ve vhodný okamžik se solidním ziskem, což posunulo hodnotu akcií směrem dolů. Nyní už má Tesla největší pád za sebou a opět se škrábe nahoru (prozatím dnes +4,5 %).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama