reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Testy AMD 3D V-Cache ukazují jen minimální dopad na latence

17.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Testy AMD 3D V-Cache ukazují jen minimální dopad na latence
Server Chips and Cheese se dostal k novému procesoru EPYC 7V73X (Milan-X) od společnosti AMD, který přichází jako mezičlánek generací Zen 3 a Zen 4. Vybaven je pamětí V-Cache, která se tak stala hlavním předmětem těchto testů. 
Lidé z Chips and Cheese se tak dostali k procesoru EPYC 7V73X, který je vybaven impozantní kapacitou 768 MB L3 cache. Obsahuje tak celkem osm čipletů, které mají vždy vlastních 32 MB L3 cache a na sobě pak čip V-Cache s kapacitou 64 MB. Dohromady tu tak máme kapacitu, která představuje skokové navýšení a přinejmenším trojnásobek toho, co nabízely dosud nejlepší modely EPYC či procesory x86 obecně. Otázka byla ta, zda a jak se V-Cache projeví z hlediska latencí. 
 
 
My dobře víme, že V-Cache se v podstatě stává přímou součástí procesoru a z pohledu operačního systému nebude rozdíl mezi ní a cache umístěnou na samotném CCD (čipletu). A že jde o čip, který se nenachází někde opodál, ale je pomocí vertikálních spojů TSV přímo napojen na CCD, dalo se počítat i s tím, že vliv na latence nebude velký. 
 
nanosekundy - klikněte pro zvětšení - 
 
Máme tu dva grafy, které srovnávají latence pamětí cache a RAM, přičemž první měří v nanosekundách a druhý si zase všímá cyklů. A jak je vidět v případě nového procesoru, jehož výsledky ukazuje plná čára, rozdíly jsou minimální (max. 3 až 4 cykly) a dle autorů testů je navíc plně vyvažuje to, že Milan-X má lépe a pohotověji pracovat se svým turbem.
 
cykly - klikněte pro zvětšení - 
  
Článek pojatý jen jako teaser zatím nic dalšího nesděluje a až později se dočkáme podrobnějších testů. Jak to ale vypadá, procesory Milan-X (a potažmo očekávaný Ryzen 7 5800X3D) budou moci nabídnout především výhody vyšší kapacity své cache, zatímco Intel se bude snažit kontrovat pamětí typu HBM, kterou budou mít v případě některých verzí hned vedle sebe jádra procesorů Sapphire Rapids. Jde tu ale o velice odlišné přístupy, které budou mít bezesporu i velice odlišný dopad na výkon dle typu zátěže. Ostatně paměti HBM jsou typu DRAM a ne cache (SRAM), čili jim patří jiné místo v celé paměťové hierarchii. 
 
V případě procesoru Ryzen 7 5800X3D už také víme, že firmě AMD tu šlo především o hry, respektive o odpověď na očekávaný vysoko taktovaný procesor Core i9-12900KS. AMD totiž nástupem generace Ryzen 5000 firmě Intel vzalo titul výrobce nejvýkonnějších herních x86 CPU, přičemž Intel si jej chce nyní opět vzít a AMD se hodlá bránit. Čili spíše než o cokoliv jiného tu jde o prestiž. 


reklama