reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Testy RTX 3080: AMD Ryzen vs. Intel Core

16.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Testy RTX 3080: AMD Ryzen vs. Intel Core
Procesory AMD Ryzen 4000 jsou sice již za rohem, ale generace Ryzen 3000 Matisse je stále aktuální. V testů se tak může ukázat konkrétně Ryzen 9 3900XT, čili nová verze původního 12jádra a pak nový Core i9-10900K. 
Autor sice v testu nepoužil na rozdíl od sestavy s Intelem hi-end procesor AMD, čili Ryzen 9 3950X, ale udělal v podstatě dobře. Na hry je 12 jader až moc a model Ryzen 9 3900XT má stejné turbo jako 3950X a navíc výrazně vyšší základní takt, i když na něm zde asi zrovna záležet nebude. V každém případě daný procesor není špatná volba a platformě AMD nijak neubližuje. Spíše naopak, jde o nejbližšího soupeře pro Core i9-10900K. 
 
 
Myšlenka je tak jasná, jde o to porovnat platformy vybavené stejnou kartou, ale výsledky jsou přeci jen bohatší a zahrnují také v případě platformy AMD nastavení sběrnice karty na PCIe 3.0 a PCIe 4.0, dále přetaktované Core i9 nebo jeho nastavení na max. Power Limit. 
 
Pokud něco testy serveru TechPowerUp ukazují, pak je to pokračující nadvláda Intelu nad AMD coby výrobce nejvýkonnějších herních procesorů. To by však mělo zajímat zvláště ty, kteří hraní v nižších rozlišeních a zvláště pak ve Full HD. Karta jako GeForce RTX 3080 ale není zrovna určena pro hraní ve Full HD s výjimkou těch, kteří vyžadují co nejvyšší snímkovací frekvenci synchronizovanou s monitorem. 
 
I tak se ovšem Core i9 v testech ve vysokém rozlišení dokáže odměnit o trošku vyšším výkonem, ovšem ne všude. Pokud jde o hry jako Control či Red Dead Redemption 2, které jsou samy o sobě graficky mimořádně náročné, pak rozdíl téměř nepoznáme ani ve Full HD. V titulech jako Death Stranding, Far Cry 5, Anno 1800 mohou být rozdíly značné. Core i9 z nich ale v podstatě vždy vychází jako vítěz. 
 
Shrnutím výkonu všech testovaných her se ukázalo, že využitím Ryzenu 9 oproti Core i9 ztratíme ve Full HD cca 10 procent výkonu, ve 2560 x 1440 už je to cca 7 procent a v rozlišení 4K už je rozdíl v podstatě zanedbatelný.
 
Závěr je tedy zřejmý a doporučení závisí na tom, v jakém cílovém rozlišení chceme hrát. Bude pak zajímavé sledovat, co nám v říjnu nabídne AMD v nové řadě procesorů Ryzen 4000 a jak na to dokáže odpovědět Intel svými chystanými Rocket Lake. 


reklama