reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžařská společnost Stronghold si v USA pořídila vlastní uhelnou elektrárnu

27.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžařská společnost Stronghold si v USA pořídila vlastní uhelnou elektrárnu
Společnost Stronghold Digital Mining zabývající se těžbou Bitcoinu se rozhodla pořídit si vlastní zdroj energie, přičemž v tomto případě nejde o vodní elektrárnu a ani o využití zemního plynu, ale odpadní uhlí. 
Společnost Stronghold Digital Mining se tak přidala k těm, které se rozhodly samy řešit otázku zásobování potřebnou energií. Stronghold sáhl po elektrárně Scrubgrass, která je schopna zásobovat aktuálně cca 1800 těžebních zařízení pro Bitcoin, ovšem s plánovaným rozšířením výkonu až pro 20.000 minerů už v roce 2022. Co se týče udávaného výkonu elektrárny, dozvídáme se pouze jedno číslo, a to 85 MW. 
 
 
K této elektrárně nacházející se ve Venango County (Pensylvánie) firma Stronghold přistaví své lodní kontejnery upravené pro provoz těžebních rigů a pro ně bude elektřinu získávat pomocí uhlí, jenomže ne toho, které je opravdovým cílem těžby. Jde o vedlejší produkt označovaný také jako odpadní uhlí a jako takové je méně čisté a často se ani nespaluje, ale hromadí přímo u dolů, kde se později může využít jako materiál pro pozdější pozemní úpravy. 
 
 
Stronghold plánuje ve své elektrárně v podstatě likvidovat haldy odpadního uhlí a uvolněné pozemky pak vrátit státu prostřednictvím úřadu Pennsylvania Department of Environmental Protection (DEP). To už dělala dříve, jen ne prostřednictvím vlastní elektrárny a dle DEP tak pomohla vyčistit už přes 1000 akrů půdy, do níž by mohly z hald prosakovat nebezpečné látky. Je ale zřejmé, že pálením odpadního uhlí mohou nebezpečné látky zase unikat do vzduchu, což závisí na použité technologii a přinejmenším pak půjde oxid uhličitý. 
 
Nakonec se dozvídáme, že Stronghold má v okolních haldách zásoby paliva na příštích 30 let a že těžba jednoho Bitcoinu si vyžádá zpracování cca 200 tun odpadního uhlí. 


reklama