reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermalright Frost Commander: dvě stříbrné věže

27.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Thermalright Frost Commander: dvě stříbrné věže
Thermalright si připravil nový vysoce výkonný chladič Frost Commander 140, který by měl svými vlastnostmi překonat i leckteré AIO vodní chladiče. Můžeme se tu také přesvědčit o tom, že design Sterroxových ventilátorů Noctua je opravdu populární. 
Zrovna nedávno jsme se podívali na test ventilátorů Noctua NF-A12x25 a Thermaltake ToughFan 12, který je zajímavý právě proto, že Thermaltake nepokrytě obšlehnul design ventilátoru firmy Noctua. To pro ventilátoru firmy Thermalright tak úplně neplatí, ostatně ani ToughFan 12 není zcela přesným klonem modelu NF-A12x25, ale podoba tu zcela jistě je. Jde jednak o kovem posílené uložení rotoru, velice podobný tvar lopatek i rohové tlumiče vibrací. 
 
 
Ale nemůžeme se ničemu divit, výrobci počítačových komponent od sebe vždy opisovali a opisovat budou, bez toho bychom tu neměli módní vlny využívající LED na sto způsobů, éru obrovských ventilátorů, plexiskla, které později nahradilo temperované sklo, atd. 
 
Na druhou stranu, ventilátory na chladiči Thermaltake nám mohou připomenout možná spíše staré modely Gentle Typhoon od firmy Scythe vzhledem k otvorům v krytu rotoru. 
 
 
Thermalright Frost Commander 140 je chladič v podobě, jakou dobře známe, čili dvojvěžový model se dvěma ventilátory. V měděné (poniklované) základně je tu umístěna pětice tlustých 8mm heatpipe, které pak tvoří dva velké pasivy společně s hliníkovými žebry, jichž je tu dvakrát 53. Ventilátory jsou tedy také dva, přičemž ten přední je menší (120mm) kvůli tomu, aby se pod něj vešly paměťové moduly na desce. Druhý už může být větší, a to 140mm. 
 
Menší ventilátor TL-C12 má maximální otáčky 1850 RPM a zvládne svými lopatkami prohnat až 82 CFM vzduchu se statickým tlakem 2,1 mm H2O při hlučnosti 29,6 dBA. Větší TL-D14X má maximum na 1800 RPM s průtokem až 95,5 CFM při tlaku 2,25 mm H2O a hlučnosti 30,2 dBA. 
 
Chladič i s ventilátory měří 140 x 146 x 160 mm (Š x H x V) a váží 1,34 kg (1 kg bez ventilátorů). Připraven je pro patice AMD AM4 a Intel LGA1200, LGA115x a LGA2066. Sám výrobce jej doporučuje jako alternativu pro low-end až střední třídu AIO vodních chladičů, ale cenu neprozradil. 


reklama