reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TinkerBots: modulární robotika nejen pro děti

14.4.2014, Jan Vítek, aktualita
TinkerBots: modulární robotika nejen pro děti
Společnost Kinematics v minulém týdnu předběžně uvedla na trh novou sadu TinkerBots, která je určena především pro děti, aby si osvojily základy robotiky. Jedná se o systém, který má blízko k Legu a dokáže s ním i spolupracovat.
Ať tedy chcete, aby vaše ratolest získala zkušenosti a provedla první krůčky ve světě robotiky, nebo máte zájem si vytvořit něco vlastního a užitečného, může vám k tomu posloužit systém TinkerBots od společnosti Kinematics. Ve zkratce jde o různé moduly, které lze mezi sebou propojovat, k čemuž lze využít také kostičky Lega a následné ovládání zajistí Bluetooth 4.0 a mikrokontroler založený na Arduinu. Je tu však víc.





Jak je vidět z fotografie dostupných částí, sada TinkerBots sestává z mnoha různých částí, kde nechybí hlavní kostka, v níž se nachází samotný mikrokontroler, Bluetooth, baterie a také gyroskop a akcelerometr. Pak tu jsou další moduly pro detekci světla, pohybu, vzdálenosti, jednoduchá robotická ruka, motor a pak různé převody a osy.





Společnost Kinematics se sídlem v Berlíně nyní hledá finance pro tento projekt, a to pomocí Indiegogo a jejím cílem je získat 100 000 dolarů, což. Svůj systém TinkerBots popisuje jako oživlé Lego a zaměřuje se především na děti od pěti let, které budou jednoduše propojovat jednotlivé modulární komponenty a dostanou možnost ovládat výslednou sestavu pomocí tabletu s příslušnou aplikací.





Kostky systému Lego se pak mohou připojit přes dodávané adaptéry, což nám dává další možnosti nad rámec základní výbavy TinkerBots. Hlavní modul pak můžeme programovat v příslušném režimu prostě tak, že mu určíme posloupnost pohybů. Uprostřed ovladače je pak tlačítko Play, po jehož stisku robot předvede to, co se naučil. Jde tedy o podobný způsob programování jako u herních klávesnic s funkcí záznamu pomocí tlačítka MR. Další možností je přímé ovládání robota přes Bluetooth.


Základní sada TinkerBots je k předobjednání za 159 USD, ovšem pak jsou k dispozici také rozšířené sady až po Sensoric Mega Kit s cenou 400 USD. Pokud si ale objednáte dnes, produkt samotný se k vám dostane až v prosinci, pokud to půjde dobře. Dosažení cíle 100 000 dolarů na Indiegogo by se však mělo povést, neboť už nyní je na účtu přes 68 tisíc a zbývá ještě 42 dní.

Zdroj: TinkerBots

reklama