reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tiskárny HP aktivovaly DRM a akceptují jen originální náplně

22.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Tiskárny HP aktivovaly DRM a akceptují jen originální náplně
Technologie DRM máme spojeny spíše s digitálními daty, jako jsou multimédia či hry, ovšem společnost HP už DRM aktivovala na svých podnikových tiskárnách. Ty tak akceptují pouze originální náplně přímo od HP.
Tento krok asi nepotěší mnoho lidí, kteří rádi používali neoriginální náplně pro svou tiskárnu, a to především z důvodu nižší ceny. Však neoriginální náplně včetně tonerů se dají dnes na trhu sehnat velice levně a často fungují stejně dobře jako dražší originální, k čemuž má tak HP jeden lék: DRM. Tento lék ale dokáže utišit leda jeho bolístky, ale nyní jde o to, zda nebude mít nějaké vedlejší efekty, jako třeba mohutný odliv zákazníků.





Na tuto skutečnost měl jako první upozornit holandský prodejce 123inkt, který se specializuje právě na tiskárnové náplně, přičemž jeho zjištění už potvrdil samotný výrobce, takže to je oficiální. Firma k tomu konkrétně řekla, že "důvod této změny je ochránit inovace a duševní vlastnictví firmy HP".

Společnost HP do svých tiskáren a náplní již nějakou dobu instaluje bezpečnostní čipy, kvůli nimž můžete po instalaci neoriginální kazety vidět varování, že ta nepochází od HP. Dosud ale šlo maximálně o upozornění. Ještě v minulém roce ale firma především do podnikových tiskáren rozeslala automatickou aktualizaci firmwaru, která však až v minulém týdnu zapnula funkci, jež využití neoriginálních náplní zcela zamezí. Je tak zřejmé, že HP se na tuto akci dlouho připravovalo a udělalo to formou časované bomby, a to asi aby byl minimalizován počet případů, kdy se lidé budou bránit prostě znemožněním instalace nového firmwaru.

Pokud tak máte takto postiženou tiskárnu a k ní zásobu neoriginálních náplní, nebo je snad dokonce prodáváte, máte aktuálně smůlu, i když cestičky se najdou. V této době byste ale museli najít způsob, jak instalovat starší firmware, nebo novou funkci nějak jinak obejít. Je ale obtížné vůbec pochopit, že i když jste si daný hardware koupili, nemáte nad ním vlastně žádnou kontrolu a nedá se říci, že byste byli tak úplně jeho majitel. Jak by asi reagovali lidé, kteří si koupí mikrovlnku a zjistí, že si v ní mohou ohřát pouze jejím výrobcem prodávaná jídla? Toto se jednoduše nedá považovat za zdravý vztah mezi zákazníkem a výrobcem. Nicméně HP není první firma, co něco podobného zkouší a ani se nedá říci, že by aktivované DRM v jejích tiskárnách mělo vydržet napořád. Firma to může kdykoliv zrušit vydáním nové aktualizace, s čímž asi i počítá v případě, že se zvedne mohutná vlna odporu.

Už dříve také zavedla něco podobného společnost Lexmark, která se soudila s firmou Static Control Components vyrábějící čipy, jež dokázaly obejít ochranu jejích tiskáren a uživatelé tak mohli využívat levnější inkoustové náplně. Svůj spor ale Lexmark prohrál i přes to, že se odvolával na Digital Millennium Copyright Act, dle nějž měl její software podléhat ochraně.

Vypadá to, že HP se snaží zachránit ze zmírajícího trhu s tiskárnami, co se dá. Však tato firma se před dvěma lety rozhodla, že se rozdělí na dvě: Hewlett Packard Enterprise orientovanou na cloud a HP Inc. zabývající se PC a tiskárnami. No a právě PC a tiskárny už dnes moc netáhnou, spíše naopak, takže i pro HP to znamená v případě tiskáren každoroční propad, a to i o 14 procent, přičemž prodeje jejích náplní klesají ještě prudčeji. Pouze letos od jara do léta se snížily o 8 procent, takže tuto hurá akci firmy HP můžeme vidět jako zoufalý pokus o zvrácení situace.

Je tu ale hned jedna dobrá zpráva pro spotřebitele. Prodejce 123inkt už nyní má v ruce čipy, které dokáží DRM zcela obejít a náplně s nimi mají být připraveny během příštího týdne.

Zdroj: Wired.com
reklama