reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba pokořila hustotu 1 Tb na čtvereční palec u 2,5" HDD

25.2.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
Toshiba pokořila hustotu 1 Tb na čtvereční palec u 2,5" HDD
Toshiba oznámila průlom v záznamové hustotě HDD. Je to poprvé v historii, kdy nějaký výrobce HDD pokořil hranici 1 Tb na čtvereční palec. Toshiba dosáhla této hustoty bez použití nových záznamových technologií, nýbrž pouze vylepšením současné technologie PMR.
Samotný princip PMR (Perpendicular Magnetic Recording) není žádná novinka, dokonce sama Toshiba jej využila již koncem 80. let u 3,5" disket (měly 2,88 MB), tenkrát však bez velkého komerčního úspěchu. Masově se PMR technologie začala používat v pevných discích od roku 2005.

PMR se používá dodnes, nicméně má své limity, hlavní příčinou je zde takzvaný superparamagnetický efekt. Donedávna se věřilo, že hranice plošné hustoty PMR jsou někde okolo 800 Gb na palec čtvereční. Tam jsme se však již dostali, a proto se vyvíjí nové metody záznamu, které mají své limity výrazně výše.

Např. technologie SMR (Shingled Magnetic Recording), která se dnes již běžně využívá, pro zvýšení kapacity používá překrývající se datové stopy, podobně jako tašky na střeše. Za to ovšem platí výkonem, a to zejména při zápisu.



Další technologií, která je za dveřmi, je HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording). Ta využívá malý laser, který před zápisem zahřeje plochu disku, čímž minimalizuje superparamagnetický efekt. První HAMR disky jsou očekávány už v roce 2016, ale můžeme předpokládat trochu vyšší cenu, neboť společnosti si nejspíš nechají nákladný vývoj zaplatit.

Fakt, že Toshiba oživila technologii PMR, může znamenat příchod nových disků s vyšší kapacitou, ale hlavně za přijatelnou cenu. To může hrát v době SSD disků, kterým ty klasické nemohou konkurovat co do výkonu, klíčovou roli.

Zdroj Tomshardware
reklama