reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba skutečně od sebe odštěpí výrobu čipů

27.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba skutečně od sebe odštěpí výrobu čipů
Zrovna před týdnem se začalo spekulovat o tom, že Toshiba kvůli svým dlouhodobým potížím od sebe odštěpí výrobu čipů a polovodičových součástek, což znamená i její paměti NAND Flash. Nyní to firma potvrdila.
Toshiba tak opravdu vytvoří další společnost, pro kterou přitom hledá investora, jenž bude mít zájem o 20procentní podíl, a přinese tak slušný objem financí. Firma je potřebuje kvůli svým velkým ztrátám, které nasbírala a stále sbírá v jaderném průmyslu se svou firmou Westinghouse Electric LLC, již vlastní od roku 2007. To se nyní neukázalo jako dobrá investice, přičemž ta Toshibu dle vyúčtování za poslední rok přijde na ztrátu kolem 6 miliard dolarů. Westinghouse totiž v USA staví čtyři reaktory AP1000, což se mu moc nedaří, čili nestíhá a tratí na tom velké částky.




stavba Vogtle Electric Power Station v Georgii


Dle agentury Reuters měl CEO Toshiby Satoshi Tsunakawa ohlásit odstěpení výroby čipů na jistém setkání už v úterý, ovšem teprve dnes jeho firma učinila veřejné prohlášení. A kdo by mohl mít zájem o 20 procent podílu v nové společnosti? Horký kandidát je Western Digital, který si bezpochyby brousí zuby na trh s SSD, neboť je zřejmé, že pevné disky zažijí v nejbližší době spíše útlum. Namísto Westernu by se ale mohla do této věci vložit vládou podporovaná Japonská rozvojová Banka.

Každopádně pro Toshibu jde o naprosto zásadní krok, který promění celou firmu, však právě výroba čipů je pro ni naprosto klíčová. Jen co se týče pamětí NAND Flash, je Toshiba jedním z největších producentů na světě, který je dodává řadě dalších firem, a to přitom tyto paměti ještě čekají opravdu zlaté časy. Není také vyloučeno, že Toshiba neudělá i jiná opatření a že některé své části rovnou celé neprodá. Každopádně proritu má výroba čipů a Toshiba chce mít jasno už do konce svého fiskálního roku v březnu, komu svůj pětinový podíl v nové firmě přenechá. Dle informací Reuters by ráda tímto krokem získala cca 1,7 miliardy dolarů.

Zdroj: Reuters
reklama