reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba ukázala 20 x 16mm SSD s 1TB kapacitou

9.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba ukázala 20 x 16mm SSD s 1TB kapacitou
Společnost Toshiba na CES 2017 přicestovala s prototypy svých miniaturních SSD, která při velikosti pouhých 20 x 16 mm nabízí díky technologii BICS kapacitu až 1 TB. A co dalšího nabídnou?
Prezentaci nových produktů Toshiby na sebe vzal Alex Mei, viceprezident marketingu Toshiba Storage Group, který nejdříve představil již prodávané modely OCZ RD400 s velice slušnou propustností až 2600 MB/s. Nicméně my se chceme podívat na něco jiného, a sice na technologii BICS NAND Flash. To je odpověď firmy Toshiba na konkurenční 3D paměti, jaké nabízí především Samsung.





Nový prototyp od Toshiba Storage Group má rozměry pouzdra jen 20 x 16 mm a do něj se vejde potřebný kontroler pro PCIe s podporou NVMe a pak také až 1 TB paměti v čipech BICS NAND Flash, které mají buňky TLC. Kapacita čipů je tak navýšena jednak schopností ukládat tři bity do jedné buňky zkombinovanou s mnoha vrstvami buněk. Nejde však o nic unikátního, však Samsung chce nabídnout své Polarisy, čili něco podobného, ale s výhledem na kapacitu až 2 TB.

Prototyp Toshiby počítá s využitím dvou linek rozhraní PCI Express 3.0, takže limitem bude propustnost kolem 2 GB/s. Tato zařízení se budou hodit všude tam, kde výrobci prahnou po zmenšování a ztenčování, takže v oblasti ultratenkých notebooků, zařízení 2 v 1 či tabletů.

Na fotografii můžete vidět jednak samotné SSD v podobě BGA pouzdra obráceného "na krovky", ale nahoře je také už jako součást malinké karty, kterou si budeme moci někdy v budoucnu běžně pořídit. Nebude to hned, neboť Toshiba nejdříve počítá s uspokojováním poptávky právě výrobců mobilních počítačů, než aby se snažila co nejdříve na trh dostat takto malá SSD. Ostatně běžnému uživateli už může být celkem jedno, zda si koupí do svého počítače SSD na M.2 kartě s délkou 80 mm, nebo 26 mm.

Zdroj: Hexus.net
reklama