reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba uvádí první 3TB 2,5" disk, mini SSD a nové SSHD

8.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Toshiba uvádí první 3TB 2,5" disk, mini SSD a nové SSHD
Společnost Toshiba a její Semiconductor & Storage Products Company si připravila zajímavé novinky z oblasti úložných zařízení. Patří mezi ně především první 3TB mobilní pevný disk a vedle něj také nové Single Package SSD pro PCIe i hybridní SSHD.
Máme tu tedy nový čistě mechanický pevný disk, pak nové SSD a jako takový crossover mezi nimi modely SSHD kombinující pevný disk a SSD. Nejdříve se podíváme na disk Toshiba MQ03ABB300, což je tedy světově první 2,5" disk dosahující hustoty zápisu 750 GB na plotnu, díky čemuž a čtyřem plotnám může nabídnout celkové 3 TB kapacity. Využívá klasickou technologii kolmého zápisu (PMR - Perpendicular Magnetic Recording), takže ani nepotřebuje novinky jako SMR (Shingled Magnetic Recording). To je ostatně dítko firmy Seagate.





Toshiba slibuje, že její MQ03ABB300 nabídnou nejlepší efektivitu týkající se spotřeby mezi 2,5" disky. Oproti předchozím 2TB modelům Toshiba MQ01ABB200 budou tedy nové disky úspornější, a přitom nabídnou podstatně vyšší kapacitu. Určeny jsou pro malé systémy NAS či prostě běžné nasazení, a to také v externích pouzdrech napájených pouze z USB portu. První vzorky dorazí k partnerům firmy v květnu, takže ještě nějakou dobu potrvá, než se jich dočkáme na trhu.





Světovou raritou má být také SSD v jednom pouzdru (Single Package SSD) určené pro rozhraní PCI Express. Díky tomu může Toshiba vytvořit velmi malý SSD modul s čipem v pouzdru BGA, jenž nabídne úložnou kapacitu až 256 GB. Rozměry samotného pouzdra jsou 16 x 20 x 1,65 mm s hmotností pod 1 gram, takže celé zařízení bude rozlohou téměř dvakrát větší, ale stále to bude světově nejmenší SSD modul. Toshiba mluví také o podpoře NVM Express.





S ohledem na cenu za gigabajt budou ale výhodnější nová SSHD, a to 1TB model MQ02ABD100H (výška 9,5 mm) a 500GB MQ02ABF050H (výška 7 mm). Ty jsou určeny jako jedno 2,5" řešení integrující pevný disk pro ukládání dat a menší SSD sloužící především jako rychlá vyrovnávací paměť pro často používaná data. Tyto modely můžeme na trhu očekávat asi nejdříve, protože k partnerům Toshiby se dostanou už v příštím měsíci, i když pouze jako vzorky.

Novinkou je, že u těchto zařízení slouží jeden kontroler pro řízení pevného disku i SSD, takže v podstatě nejde o slepenec disku a SSD, ale o jedno zařízení. Toshiba ale přesně neuvádí, jaké to má mít výhody. Nabízí se nižší spotřeba díky využití jednoho kontroleru namísto dvou, ale jinak je otázka, zda to bude mít výhody třeba ve vyšším výkonu. Toshiba vedle toho ani neprozradila, jakou kapacitu má v nových SSHD část s paměti NAND Flash a namísto toho se rozpovídala o tom, že SSHD jsou výhodné kvůli tomu, že zabírají méně místa než samostatné HDD a SSD. Nemůžeme ale asi očekávat desítky gigabajtů, spíše tak 8 GB pro 500GB a dvojnásobek pro 1TB model, ale to je pouze odhad.

Zdroj: TZ Toshiba
reklama