reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba už vyrábí 15nm NAND Flash, SanDisk je v závěsu

23.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Toshiba už vyrábí 15nm NAND Flash, SanDisk je v závěsu
Společnost Toshiba oznámila, že začíná s výrobou 15nm NAND Flash, které nahradí druhou generaci 19nm procesu. A pak tu je také SanDisk Corporation, jenž se chystá odstartovat produkci v druhé polovině tohoto roku.
Toshiba je tedy napřed, protože je na produkci svých 15nm pamětí NAND Flash již v tomto měsíci, čili každým dnem. Jde konkrétně o 128Gb čipy ukládající dva bity na buňku, které budou vyráběny ve Fab 5 v Yokkaichi. Tam nahradí 19nm výrobu, pomocí níž Toshiba vyráběla své dosud nejpokročilejší paměťové čipy. Tato továrna je navíc v této době rozšiřována a po dokončení prací navýší svou kapacitu produkce 15nm pamětí.





Nové 15nm čipy mají dosahovat stejně rychlého zápisu jako 19nm čipy, ale jejich rychlost čtení se navýší na 533 Mbps, což je 1,3násobek. Dále Toshiba plánuje také výrobu nových pamětí ukládajících tři bity na buňku, které má začít výrábět do konce června a společně s nimi bude také vyrábět příslušné paměťové kontrolery určené především pro chytré telefony a tablety, ale také pro notebooková SSD.

Společnost SanDisk je další výrobce, který má 15nm NAND Flash v rukávu. Ta plánuje začít vyrábět paměti s dvěma i třemi bity na buňku někdy v druhé polovině tohoto roku, přičemž také půjde o 128Gb modely. Využije k tomu svou architekturu ABL (All-Bit-Line), která se uplatní v široké škále produktů od podnikových SSD po paměťové karty.

Zdroj: techPowerUp
reklama