reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba: v roce 2018 budou na trhu 128TB SSD

25.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Toshiba: v roce 2018 budou na trhu 128TB SSD
Společnost Toshiba se nechala slyšet, že už za tři roky budou na trhu dostupné modely SSD nabízející kapacitu 128 TB. Tím by tato elektronická média už definitivně nechala pevné disky daleko za sebou.
Zrovna včera jsme se věnovali budoucnosti pevných disků, kterou má zajistit především technologie HAMR vyvíjená všemi velkými výrobci, mezi nimiž má mít zatím nejlepší výsledky společnost Seagate. Ty její ale nejdříve přijdou v podobě 4TB modelů a na trhu budou dle aktuálních informací běžně dostupné až od roku 2018. Shodou okolností, právě v tomto roce se mají dle firmy Toshiba objevit již 128TB SSD, takže to vypadá, že pevné disky budou již brzy s ohledem na kapacitu dalece překonány a pak už je jen otázka času, až bude překonána i jedna z jejich posledních výhod, čili poměr kapacity a ceny.





Společnost Toshiba uvádí, že dostupnost tak velkých SSD mají zajistit i její nové paměti QLC (Quad-Level Cell) a BiCS (Bit Cost Scalable) 3D NAND Flash. Takové budou schopny do jedné buňky uložit dokonce čtyři bity, zatímco dnes je to v případě pamětí TLC nejvýše tři bity. To zároveň znamená, že namísto osmi stavů (TLC) či jen čtyřech (MLC) musí takové buňky uchovat náboj, v němž kontroler rozpozná šestnáct stavů, přičemž se v minulých letech mluvilo o tom, že už TLC jsou na hraně. Je tedy zřejmé, že se použijí velké paměťové buňky, u nichž bude takový způsob uchování a rozpoznání náboje možný, což ale bude i znamenat nízkou kapacitu čipu. Tedy znamenalo by, pokud by nešlo o BiCS.





Paměti BiCS jsou totiž jedním z typů 3D NAND Flash, čili vrstvených pamětí, o nichž jsme si mohli přečíst již dříve. Toshiba přitom počítá už u úvodní generace se 48 vrstvami, což se tedy týká tzv. Word Lines, čili vrstev ukládajících náboj. Právě to a schopnost uložit 4 bity do jedné buňky má zajistit vysokou výslednou kapacitu čipů a ony zmíněné 128TB SSD v dohledné době tří let.





Samozřejmostí je nutnost vývoje nových kontrolerů a otázkou je podpora takových SSD ze strany operačních systémů. Vysoce pravděpodobné také je, že takové 128TB SSD bude stát více než kupa pevných disků se stejnou kapacitou, ovšem výhodou bude nesrovnatelně levnější provoz a správa takového úložiště. A přímo jisté je, že běžný uživatel si takové úložiště nepořídí, tedy alespoň ne v roce 2018.

Zdroj: KitGuru
reklama