reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Továrna TSMC v Arizoně přinese i střet pracovních kultur

5.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Továrna TSMC v Arizoně přinese i střet pracovních kultur
Zaměstnanci pracující v továrnách vyrábějících čipy musí být zvyklí na vysokou zátěž, ale TSMC dle EETimes po Američanech v Arizoně přece jen žádá nasazení, na které nejsou zvyklí. Co se dozvíme?
TSMC už více než půl roku buduje svou novou továrnu v americké Arizoně, čili ta ještě ani zdaleka nevyrábí, ale firma už najímá první zaměstnance. Ve skutečnosti přitom TSMC v této době nabírá nové lidi nebývalým tempem, jak potvrdila firemní mluvčí Nina Gao, dle níž už v roce 2020 bylo přijato na 8000 lidí a loni to mělo být velice podobné. 
 
 
Je přitom jasné, že továrny vyrábějící čipy jsou určeny pro nepřetržitý provoz 24/7, který ani nemohou přerušit, pokud nechtějí počítat vysoké ztráty, které by přinesly poškozené wafery, vyčištění strojů a opětovné rozjetí výroby, které bývá obtížné. Navíc tu jde i o pokročilé procesy, jež znamenají celkově velice dlouhou dobu zpracování jednotlivých waferů, které tak je stále dražší a dražší, čili potenciálně jde i o vyšší ztráty v případ jejich poškození. 
 
My se nyní od EETimes dozvídáme, že pracovní kultura ve firmě TSMC dává zabrat americkým zaměstnancům najímaným pro arizonskou továrnu. Dle nejmenovaného inženýra, který bude mít na starost výrobní zařízení v této továrně, je na Tchaj-wanu běžné, aby lidé v továrnách TSMC pracovali 12hodinové nebo i delší směny, což mohou být samozřejmě i noční nebo víkendové a také se počítá s tím, že jsou v případě potřeby připraveni přijet a ihned nastoupit. Pokud přitom bude TSMC stejné nasazení očekávat i od Američanů, těm to zřejmě nebude po chuti, neboť ti budou dle zdroje žádat obvyklých 8 hodin denně 5 dní v týdnu. 
 
Vedle toho si daný inženýr také stěžuje na velice dlouhé mítinky, které mohou z pracovního dne běžně ukousnout tři hodiny, což by mohlo být ale nahrazeno lepší organizací s využitím moderního softwaru. 
 
EETimes také získal vyjádření jistého vedoucího inženýra z TSMC, který rovněž mluvil anonymně, neboť neměl povolení hovořit jménem společnosti. Ten souhlasil s tím, že používaný analytický software je zastaralý, neboť v podstatě vychází z toho, co firma používala už v minulém století krátce po svém založení. Pro Tchaj-wance ale není špatný, neboť jsou na něj zvyklí, ale to už neplatí pro Američany. 
 
A co se týče celkového pracovního nasazení, dle daného inženýra to bývalo výrazně horší a firemní kultura se v tomto ohledu mění, i když celkově pomaleji než v západních firmách. Nicméně sám má pro americké zaměstnance špatnou zprávu, neboť dle jeho názoru bude TSMC ochotno dělat jen malé ústupky, takže ti si budou muset zvyknout na vysoké tempo, anebo jít jinam. Je totiž prý pravděpodobné, že TSMC si alespoň polovinu pracovníků pro Arizonskou továrnu zajistí u sebe doma.  


reklama