reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toyota chystá ultrapřesné mapy pro samořiditelná auta

27.12.2015, Jan Pánek, aktualita
Toyota chystá ultrapřesné mapy pro samořiditelná auta
Na veletrhu CES (Consumer Electronics Show), který se uskuteční v lednu 2016, Toyota představí novou generaci map, které slibují skutečnou přesnost a podrobnost. Zdá se tak, že Google bude mít nemalou konkurenci.
Současné mapy nejsou tak přesné, jak by si Toyota představovala. Je to hlavně kvůli potřebě autonomních aut mít skutečně přesné informace. V takových případech je totiž nutné, aby mapy obsahovaly co nejvíce informací - třeba i o výmolech na vozovce, o jízdních pruzích a dopravních značkách. I tomu, že navigace navede řidiče na neprůjezdnou silnici, se Toyota chce vyvarovat. Tento způsob by zvýšil i bezpečnost na silnicích.





Je také potřeba, aby mapy byly aktuální, kde jsou silnice zrovna opravovány a kde se momentálně nemůže jet. Tento problém chce Toyota vyřešit tím, bude sbírat informace ze normálních aut, která budou mít kameru a GPS. Bude takto mít aktuální informace přímo z provozu. Jestliže se silnice v noci uzavře, v mapách by tato informace měla být nejpozději do rána zaznačena.

Ukázku, jak si takové mapování Toyota představuje, můžete vidět na videu níže. Z dat, která auta posbírají, je následně na serveru utvořena téměř reálná a přesná mapa, kde je zaznačeno opravdu vše včetně dopravních značek.


Auta, která bude Toyota na mapování používat, nebudou žádná speciální mapovací auta - bude se jednat o běžná auta v provozu. Z toho důvodu zvládnou zaznamenat mnohem víc informací, které budou i přesnější. Toyota bude využívat palubní kamery a GPS aut, která tímto zařízením disponují. Překvapí i přesnost 5 centimetrů, která je tomuto způsobu mapování přisuzována. To je zkrátka síla velkého množství dat.

Automobilka chce nejdříve začít s mapováním dálnic a pak se postupem času přesunout i k ostatním cestám. Toyota chce takto vyzrát na vysoké náklady, které představují speciální mapovací vozidla s třídimenzionálním skenerem. Bude sbírat velké množství informací od spousty aut a vše bude přesné a aktuální.

Zdroj: cnet.com

reklama