reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Transplantace hlavy již příští rok?

22.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Transplantace hlavy již příští rok?
Už jsme měli možnost slyšet, že se italský neurochirurg Sergio Canavero chystá provést první transplantaci hlavy, což je něco, co bychom si zařadili spíše do světa sci-fi. Nicméně první pokus má přijít již v příštím roce.
Před několika desítkami let si ale lidé to samé asi mysleli i o možnosti transplantovat srdce nebo jiné orgány, přičemž dnes už jde v podstatě o běžné, i když pochopitelně obtížné operace. Transplantace hlavy by ale znamenala, že by člověk dostal rovnou celé tělo, což v sobě schovává velká úskalí jednak pro samotnou operaci a pak i pro psychiku samotného pacienta. Ti se těžko vyrovnávají třeba "jen" s transplantací části obličeje a je otázka, co s nimi provede uvědomění, že mají celé tělo cízího člověka.





Sám Sergio Canavero nyní prohlásil, že chce transplantaci hlavy provést již v roce 2017, ovšem není to poprvé, co takovou věc vypustil do světa. Nyní ale také dodává, že už má připraveného dobrovolníka, který je ochoten operaci podstoupit, takže to vypadá, že v příštím roce už se bude hledat pouze dárce.

Canavero také už uvedl podrobnosti o tom, jak by tato operace měla proběhnout. Jeho první dobrovolník se jmenuje Valery Spiridonov, je mu 31 let a trpí Werdnig-Hoffmanovou chorobou, která způsobuje postupné ochabování svalů a kvůli tomu je nyní odkázán na vozík a jiné lidi, kteří se musí starat o jeho základní potřeby. Prvním problémem bude nalezení samotného dárce, což může být někdo, kdo leží v nemocnici napojený na přístrojích, přičemž jeho mozek je již v podstatě mrtvý.

Samotná operace má probíhat tak, že pacient bude podchlazen a poté mu bude opatrně odříznuta měkká tkáň na krku a žíly s tepnami napojeny na umělé srdce. Canavero sám se odhodlá k přeříznutí míchy pomocí diamantového nože. To samé bude provedeno i v případě dárce, ovšem s tím ohledem, aby bylo jeho tělo lépe připraveno pro přijetí nové hlavy. Chirurgové pak budou muset správně napojit všechny nervy a cévy, přičemž největším kamenem úrazu se nejspíše stane opětovné spojení míchy. Není přitom známa žádná úspěšná operace, v jejímž rámci by se něco takového povedlo.





Canavero ale říká, že veškerá potřebná technologie je připravena a dle jeho odhadů bude tato operace trvat kolem 36 hodin a vyžádá si práci celkem 150 lidí. On sám předpokládá, že operace má 90% šanci na úspěch, což znamená že pacient přežije a pokud ano, bude mít dále také 90% šanci, že bude moc po několika měsících své nové tělo ovládat. Jde tak o pozoruhodně vysoká procenta na to, o jakou operaci jde. Ostatní odborníci bývali ke Canaverovým plánům spíše spektičtí a my asi už v příštím roce uvidíme, zda půjde dále o sci-fi, nebo už trošku děsivou realitu.

Zdroj: Extremetech
reklama