reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: ceny DRAM porostou rychlejším tempem

20.4.2021, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: ceny DRAM porostou rychlejším tempem
Společnost TrendForce hlásí, že se můžeme připravit na zdražování pamětí typu DRAM, které bude rapidnější, než bylo dříve udáváno. Oproti původním předpokladům přitom porostou zvláště ceny PC DRAM. 
TrendForce nás pravidelně zásobuje předpověďmi o vývoji cen pamětí DRAM, přičemž nyní nejde o novou předpověď, ale o opravu té staré, která odhadovala maximálně 20procentní zdražení pamětí DRAM. A bohužel pro zákazníky jde o úpravu čísel směrem vzhůru. 
 
 
Na konci března přitom společnost TrendForce udávala, že nejvýrazněji poroste cena pamětí DRAM pro servery, a to cca o 20 procent, ovšem paměti pro PC neměly být o moc pozadu, i když odhadované rozpětí bylo široké, a to od 13 do 18 procent a to platilo i pro celkové ceny DRAM. 
 
Nyní se ale situace změnila v neprospěch PC DRAM, jejichž ceny mají mezikvartálně růst o 23 až 28 procent, čili změna je to opravdu výrazná a navíc platí, že ceny serverových DRAM porostou o něco méně než PC DRAM, a to o 20 až 25 procent. Coby hlavní příčinu TrendForce vidí výrazně zvýšenou výrobu notebooků a obecně OEM PC. Právě výroba notebooků má mezikvartálně vzrůst o téměř 8 procent, což je i důsledek toho, že vakcinace proti COVID-19 probíhá po celém světě relativně pomalu, a tak se i nadále počítá s distanční výukou a prací z domova, což zvyšuje poptávku po počítačích. A pokud jde o servery, tam jde zase o investice do cloudu a o to, že už v prvním čtvrtletí byly dodávky napnuté. 
 
To už se bezesporu výrazně projeví na koncových cenách paměťových modulů, jež už ke konci prvního letošního kvartálu v některých případech začaly růst. Nyní už opravdu těžko koupíme 16 GB paměti DDR4-3200 v DIMM za méně než 2000 Kč s daní a jde spíš o ceny mezi 2000 a 2500 Kč. Ty by se tak brzy mohly dostat právě už nad 2500 Kč za nejlevnější sady.  
 
 Zdroj: TechPowerUp


reklama