reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Treo 680 - jaké (asi) bude?

9.10.2006, Libor Kosour, aktualita
Treo 680 - jaké (asi) bude?
Je tu opět podzim a s ním se začínají vynořovat různé fámy o novém modelu Trea pro evropskou síť GSM. Vzhledem k tomu, že Treo 650 se již jen doprodává, byl by příchod nového přístroje více než pravděpodobný. Úspěšnost podobných fám bývá...
Je tu opět podzim a s ním se začínají vynořovat různé fámy o novém modelu Trea pro evropskou síť GSM. Vzhledem k tomu, že Treo 650 se již jen doprodává, byl by příchod nového přístroje více než pravděpodobný. Úspěšnost podobných fám bývá poměrně vysoká, takže se na nový model můžeme v brzké době těšit. Na internetu se již objevila fotografie i možné technické specifikace. Podívejme se tedy na ně.

První zásadní změnou by měla být cenová orientace. Na rozdíl od highendového a drahého předchůdce by Treo 680 mělo být cíleno do nižší cenové kategorie. Očekává se cena mezi 200 a 300 $. Vzhledem k stále poměrně vysokým cenám komunikátorů bych v ČR očekával spíše tu vyšší cifru, plus samozřejmě DPH a "vysokohorskou" přirážku.

Jak je vidět z fotografie, nový model má již být bez antény. Zda je to výhoda nechám na konkrétním vkusu jednotlivých uživatelů. Zásadní bude podpora EDGE, která by se ovšem v tomto modelu zaměřeném především na cenu nemusela objevit, což by ovšem značně brzdilo datové přenosy. Následují pro firmu Palm standardní věci jako klasický SD slot (oproti Treu 750v s jeho miniSD), infraport, Bluetooth a Multi-Connector. Zde se nedají žádné zásadní změny předpokládat, neboť proč měnit něco, co je osvědčené, že? Procesor bude patrně obvyklý Intel XScale, přestože právě po Treu 750v nelze vyloučit ani jeho alternativu od Samsungu. Doufejme, že tato možnost nenastane, neboť ze světa Windows Mobile nebývají tyto alternativní procesory označovány jako výrazně lepší. Další zásadní věcí bude kapacita baterie. Trea se vždy mohla pochlubit vynikající dobou výdrže, ovšem ta by v rámci snížení ceny nového přístroje mohla vzít za své. Doufejme tedy, že se Palm od doby Tungstenu T3 poučil a vyvaruje se podobné chyby jednou provždy. Zajímavé bude také kompatibilita baterie, neboť doposud Palm používal jediný model výměnneho akumulátoru model pro všechna Trea (kromě Trea 600), což bylo pro uživatele výhodné z hlediska ceny a dostupnosti. Zde si budeme muset stejně počkat na reálné výsledky z běžného provozu. Integrovaný fotoaparát nebude mít patrně vzhledem k ceně zařízení úžasných 2 nebo 1,3 Mpix, ale zůstane u nenáročného rozlišení VGA. Ostatně jako vždy: Kdo chce pořizovat kvalitní fotky, má jíž dávno kvalitní digitální fotoaparát.



Bohužel na nový systém ALP budeme čekat stále marně, čeká nás opět klasický Palm OS 5 se všemi jeho nevýhodami. Pro palmisty u nás bude tedy také zásadní otázka, za jak dlouho po uvedení nového modelu se objeví funkční a hlavně stabilní lokalizace. Doufejme, že nás obě firmy, které se lokalizací zabývají, protentokrát mile překvapí.

Otázka do diskuze: Co čekáte od pravděpodobného modelu Treo 680?
reklama