reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s grafikami prudce roste a těží z toho hlavně NVIDIA

17.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Trh s grafikami prudce roste a těží z toho hlavně NVIDIA
NVIDIA se nedávno pochlubila rekordními tržbami a raketovým růstem všech hlavních divizí. To je jednoznačně propojeno i s tím, že prodeje grafických čipů celkově mezikvartálně rostly o 20 procent. Je tak vidět, že o nové karty je zájem.
Nové informace o prodejích karet nám jako obvykle přinesla firma Jon Peddie Research a dle ní se na trh ve 3. kvartálu dostalo o 20,4 % více GPU než ve 2. kvartálu (počítají se samostaná GPU i ta integrovaná). Je tak zřejmé, že to je spojeno s nástupem nových generací NVIDIA Pascal a AMD Polaris, přičemž dle JPR se z tohoto růstu může těšit především NVIDIA. Právě ta získala i mírně větší podíl na trhu s GPU, a to na úkor AMD.





NVIDIA se ostatně pochlubila nevídanými finančními výsledky a vykázala meziroční růst tržeb o více než polovinu a čistý zisk měla dokonce více než dvakrát vyšší. Dle JPR si také zvýšila svůj podíl na trhu s grafickými kartami o 2,2 procenta. Když se to zkombinuje s růstem samotného trhu, pak NVIDIA dostala na trh o 39 % více GPU než o kvartál předtím, AMD o 20 % a Intel o 18 % (to tak opět zahrnuje iGPU i samostatná GPU). Do toho ale musíme také počítat obvyklé rozdíly mezi jednotlivými kvartály a když provedeme meziroční srovnání, pak oproti 3. kvartálu 2015 vzrostl počet prodaných GPU pouze o 0,3 %. Do toho se ale pochopitelně počítá také Intel a jeho integrovaná GPU. Na druhou stranu, celkový trh s PC meziročně klesl, takže i na tom je vidět vliv dobrých prodejů samostatných karet a ochota uživatelů upgradovat (i když třeba jen grafickou kartu).





JPR také vidí jako motor růstu v PC sektoru herní PC a vlastnoručně skládané sestavy a tento trh dokáže snadno zastínit celkové prodeje konzolí, což je vyjádřeno v koláčovém grafu. Herní a DIY PC jsou tak stále více důležitým sektorem a v něm jsou královskou třídou sestavy pro AAA hry s výkonem dostatečným i pro VR.

Dále se i zvyšuje počet PC, které jsou vybaveny dvěma GPU (integrovaným v CPU a samostatnou kartou) a množství těch, které jsou vybaveny samostatnou grafikou stoupl o 7 % na téměř 35 %. Celkový trh s PC měl mezikvartálně růst o 8,1 %, ale meziročně poklesl o 5,4 %. Tento pokles ale rozhodně netrápí výrobce grafických karet (AIB), kteří na trh dodali o 38 % více kusů než v předchozím kvartále. Co se týče čistě samostatných desktopových GPU, pak NVIDIA jich prodala o 39 % více než ve druhém kvartálu a AMD o 34,7 %, takže na tom také není vůbec špatně. Nicméně na trhu se samostatnými GPU stále dominuje NVIDIA, jež měla v předchozím kvartále podíl 70 procent a AMD zbytek. Nyní si toto skóre NVIDIA ještě trošku vylepšila.

Zdroj: wccftech
reklama