reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s PC prý dosáhl dna a stabilizuje se

14.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Trh s PC prý dosáhl dna a stabilizuje se
Po dlouhé řadě kvartálů, kdy trh s počítači PC a PC komponentami zažíval hlubší a hlubší propad prodejů, je dle analytiků ze Citigroup na obzoru zlepšení. Očekává se, že PC trh se stabilizuje, na což výrobci hardwaru čekají jak na smilování.
Nicméně takovéto zprávy musíme vždy brát s rezervou, však oživení PC trhu bylo předpovídáno již někdy před rokem a na druhou stranu se mu předpovídal brzký úpadek a konec kvůli nástupu chytrých telefonů a tabletů, které měly nahradit domácí stolní PC a notebooky. Realita je ale taková, že trh s PC zažívá už několik let mírný, ale stabilní pokles prodejů, který se však v tomto roce roce poněkud urychlil, což poznali výrobci počítačů i komponent. Například výrobci notebooků se v létě potýkali s tím, že měli v Evropě plné sklady počítačů, o které nebyl velký zájem, protože počítali s podstatně vyšším zájmem. Nicméně vedle analytiků ze Citigroup je dle uvedených slidů optimistický Intel i NVIDIA.





Druhá polovina tohoto roku by tedy z hlediska prodejů PC hardwaru měla být zcela jiná než ta první, za což dle analytiků i dle zdravého rozumu může především Intel a jeho nové procesory Skylake. Všechny tchaj-wanské společnosti vyrábějící počítače či PC hardware prý již v srpnu vykázaly výrazný růst tržeb a výroba šla také nahoru, přičemž v tu dobu byly na trhu pouze dva desktopové modely Skylake (Core i7-6700K a Core i5-6600K), zatímco ostatní byly na trh uvedeny až na začátku září jako Skylake s TDP 4,5 až 65 W. Dodávky komponent z Tchaj-wanu konkrétně v srpnu vzrostly o 16 procent v porovnání s předchozím měsícem, což je oproti předpokladům mnohem lepší výsledek.





Uvidíme tedy, co ukáží finanční výsledky hlavních hardwarových firem za třetí letošní čtvrtletí, ale na ty si budeme muset počkat do října. Intel přitom věří především v nástup mobilních počítačů a zvláště 2v1 a NVIDIA zase věří v zájem PC hráčů o výkonné sestavy. Co se týče AMD, to nejspíš doufá v obojí, ale nejdříve potřebuje na trh dostat konkurenceschopné procesory. Zájem hráčů by pak mohly oživit nové hry pro DX12 a chystaná generace grafických karet, od níž se očekává výrazný výkonnostní posun kupředu.

Zdroj: wccftech
reklama