reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tři astronauti se úspěšně vrátili z ISS zpět na Zemi

20.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Tři astronauti se úspěšně vrátili z ISS zpět na Zemi
Ještě nedávno bylo ve vesmíru šest lidí, nyní se tento počet snížil jen na pouhé tři. Z Mezinárodní vesmírné stanice se totiž právě tři astronauti vrátili zpět na Zemi. Další kosmonauti budou na ISS vysláni v červenci.
Po šesti měsících strávených na palubě Mezinárodní vesmírné stanice můžou tři astronauti zase cítit pevnou půdu pod nohama a kochat se krásou Země jiným způsobem než jen pohledem na modrou planetu z vesmíru. Návrat tří členů posádky proběhl úspěšně, a tak Brit Timothy Peake, ruský astronaut Jurij Malenčenko a kosmonaut NASA Timothy Kopra ze Spojených států, přistáli na stepi blízko města Zhezkazgan, které se nachází v Kazachstánu.

Stalo se tak tuto sobotu, 18. června, kdy kapsle Soyuz TMA-19M s astronauty bezpečně dosedla po 14 minutách sestupu pomocí padáků na planinu. Následně na scénu nastoupil tým, který astronautům pomohl ven a provedl jejich zdravotní kontrolu.

Po návratu bylo na astronautech vidět, že ve vesmíru strávili celý půlrok. Kosmonaut Jurij Malenčenko z Roskosmos si kvůli přímému slunci hned nasazoval sluneční brýle, Brit Timothy Peake, který byl na misi za Evropskou kosmickou agenturu, vypadal při kontrole spokojeně, a dokonce prohlásil, že 'si užívá vůně Země'.





Astronauti strávili svůj čas na Mezinárodní vesmírné stanici výzkumnými studiemi NASA ohledně lidského zdraví. Z nich by měli mít prospěch i lidé na Zemi, výzkum NASA má například hrát důležitou roli při léčbě očních onemocnění, jako je zelený zákal. Astronaut Timothy Kopra zase podnikl dva výstupy z ISS přímo do vesmíru.

Návrat tří astronautů znamená, že na Mezinárodní vesmírné stanici nyní zůstali už jen tři členové posádky. V současné době se jedná o Američana Jeffa Williamse a ruské astronauty Olega Skripočku a Alexeje Ovčinina, kteří jsou dnes ve vesmíru zatím jen 94 dní.

Nějakou dobu si na ISS bude muset posádka poradit jen v komornějším počtu, je však naplánováno, že 6. července by se měla posádka doplnit o další tři členy. A tentokrát nebude sestava ryze mužská, protože přibude i astronautka kosmické agentury NASA Kathleen Rubinsová. K ní se pak připojí ruský astronaut Anatolij Ivanišin z Roskosmos a Takuya Onishi z JAXA, japonské národní vesmírné agentury.

Zdroje: venturebeat.com, NASA
reklama