reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tržby AMD mají růst, ne však díky PC

23.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Tržby AMD mají růst, ne však díky PC
Společnost AMD nedávno zveřejnila své finanční výsledky, dle nichž vykázala za poslední čtvrtletí zisk. I pro tento rok je firma optimistická, ovšem její tržby nemají růst díky prodejům procesorů a grafik pro PC. Vydělávat mají především jiné čipy.
AMD tedy zveřejnila své finanční výsledky týkající se posledního kvartálu roku 2013, kdy firma vykázala zisk 89 milionů dolarů dle GAAP princip. Před rokem to přitom byla ztráta 473 milionů, takže jde o velmi výrazné zlepšení, na němž se podepsalo meziroční zvýšení tržeb z 1,16 na 1,59 miliardy USD. To jsou dle Marketwatch lepší výsledky, než jaké se očekávaly.





CEO AMD Rory Read situaci shrnul tak, že jeho firma zaznamenala silný růst prodejů serverových čipů založených na architektuře ARM a také čipů pro moderní konzole, přičemž tento trend má pokračovat i v blízké budoucnosti. Naproti tomu prodeje grafických karet a desktopových i mobilních procesorů x86 budou klesat, přičemž míra poklesu je dle AMD nepředvídatelná.

V tomto kvartálu však AMD očekává pokles tržeb o 16 procent, což jí na burze v New Yorku ihned přineslo pokles hodnoty akcií o 10 %. Rory Read je ale pro další období optimistický, a to i díky nástupu 64bitových serverových čipů ARM, které AMD chce dokončit ještě v tomto čtvrtletí a očekává jejich vysokou popularitu u výrobců tzv. Micro serverů. Nejvíce se ale AMD spoléhá na výnos z čipů vyráběných pro herní konzole Sony a Microsoft, které mají v příštím roce tvořit dokonce více než polovinu tržeb, přičemž dnes je to jen 20 procent. A pak je tu onen nepředvídatelný trh s počítači a komponentami pro PC, k čemuž Read dodal pouze to, že AMD má šanci na rychlý růst v případě, že se tento trh dočká oživení.

V tomto roce tedy AMD dle zprávy svého CFO nepůjde do ztráty a její tržby celkově porostou.

Zdroj: Hexus.net
reklama