reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tržní podíl Windows XP se za poslední měsíc opět zvýšil

4.3.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
Tržní podíl Windows XP se za poslední měsíc opět zvýšil
O vývoji tržních podílů jednotlivých OS vás pravidelně informujeme. Nejnovější data za únor naznačují, že trendy z počátku letošního roku pokračují a starší verze Windows vládnou světu desktopů.
Loni v dubnu Microsoft oficiálně ukončil podporu Windows XP. Tato zpráva neunikla všeobecné pozornosti a bylo toho o ní mnoho napsáno. V reakci na kampaň Microsoftu o nebezpečnosti využívání nepodporovaného systému spousta uživatelů přešla na novější verze Windows, ve většině případů na Windows 7.

Na tržním podílu XP se propad projevil až se zpožděním, když v období mezi zářím a listopadem 2014 přišly XP o více než 10 % trhu (podíl klesl z 23,87 % na 13,57 %). V tomto období dočasně vzrostl podíl nových Windows 8, respektive 8.1.

Trochu alarmující je fakt, že na přelomu roku začal tržní podíl XP opět stoupat, a to poměrně významně a z počátku i na úkor nejnovějších Windows. Statistiky NetNarketShare.com jsou založeny na provozu, jak jej zachycují vybrané webové servery. Lze proto spekulovat o relevanci dat, ale to je obecný problém všech statistických průzkumů.





Data za poslední měsíc naznačují pokračování v trendech z posledních několika málo měsíců. Podíl nejnovější verze Windows 8.1 stoupá, a to hlavně na úkor verze 8. Tyto dvě verze však lze považovat za jedinou, neboť k upgradu dojde prakticky automaticky.

Většina nově prodaných PC s operačním systémem se prodává s předinstalovanými nejnovějšími Windows 8.1. Proto podíl této verze stoupá, nicméně alespoň v posledních několika měsících byl růst podílu Windows 8/8.1 srovnatelný s růstem podílu starých XP.

Nejsilnější pozici mají Windows 7 s tržním podílem okolo 56 %, který se zdá být stabilní (za únor zaznamenal dokonce i mírný vzestup). To i přes fakt, že hlavní fáze technické podpory Windows 7 skončila ani ne před měsícem a bezpečnostní opravy bude Microsoft vydávat už jen 5 let, než skončí podpora definitivně.

Zdroj NetMarketShare
reklama