reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC chce v Číně postavit továrnu na 300mm wafery

7.12.2015, Jan Vítek, aktualita
TSMC chce v Číně postavit továrnu na 300mm wafery
Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) by chtěla na čínské pevnině postavit továrnu na výrobu čipů na 300mm waferech. To by mohlo znamenat i zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.
Čína stále považuje Tchaj-wan za své území a nejraději by je opět připojila k sobě. Jde ovšem o světově velice důležitou základnu firem vyrábějících různý PC hardware a mimo jiné odtud pochází všichni důležití výrobci značkových základních desek a jeden ze světově nejdůležitějších výrobců počítačových čipů - TSMC. Ten přímo na Tchaj-wanu provozuje čtyři továrny produkující 300mm wafery pak další čtyři na 200mm wafery a dále má tři na 200mm wafery v zahraničí, přičemž jedna z nich je v Šanghaji. Taková továrna ale rozhodně nepatří mezi ty nejdůležitější podniky, které vyrábí nejmodernější hardware.





Nová továrna, která by společně s vývojovým a podpůrným centrem měla vyrůst v čínském Nankingu, by však měla být moderním provozem pro 300mm wafery. Nejdříve ale její výstavbu musí povolit tchaj-wanské ministerstvo ekonomiky, které bude tedy brát v úvahu především aktuální vztahy s Čínou, však jde o strategickou investici. Nicméně dle Digitimes by komise ministerstva měla takovou akci povolit.

TSMC chce v nové továrně měsíčně vyrábět 20.000 waferů a na úvod využít svou 16nm technologii. Dokončení továrny se plánuje na druhou polovinu roku 2018, kdy by tedy tato 16nm technologie již neměla být tím nejlepším, co TSMC bude mít k dispozici. Je tedy zřejmé, že ty nejpokročilejší technologie, v tomto případě tedy chystaná 10nm FinFET, budou stále určeny domovským tchaj-wanským továrnám.

Společnost chce výstavbou nové továrny reagovat na rostoucí čínský trh s polovodičovými součástkami a posílit své zastoupení v této zemi. Předběžně na tento projekt vyhradila přibližně 3 miliardy dolarů, což zahrnuje také potřebné výrobní vybavení, které se v roce 2018 má přesunout z některé z tchaj-wanských továren do Číny. Tam také zaměstná nějakých 1700 lidí, z nichž alespoň zpočátku bude přibližně polovina z vlastních zdrojů firmy.

Zdroj: Digitimes
reklama