reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC odstartovala stavbu továrny v Arizoně

3.6.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC odstartovala stavbu továrny v Arizoně
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. začala s výstavbou nové továrny v americké Arizoně, která představuje investici kolem 12 miliard dolarů a v roce 2024 má začít vyrábět 5nm čipy.  
Tuto skutečnost prozradil na setkání se zákazníky a investory šéf společnosti C.C. Wei, dle nějž tak věci pokračují podle plánu. Zmíněných 12 miliard dolarů ovšem zdaleka nepůjde jen z kapes firmy TSMC, ostatně ta se vedle Intelu a Samsungu také uchází o svůj podíl z 54 miliard, které si vláda USA vyhradila na pobídky. A není vůbec vyloučeno, že už stavěná arizonská továrna na 5nm čipy nebude první a poslední, kterou TSMC na půdě USA v příštích letech vybuduje. 
 
Dle Reuters může jít až o šest zařízení, která může TSMC v USA vybudovat v příštích 10 až 15 letech. 
 
 
Samotná společnost TSMC ale o dalších případných investicích v USA mlčí a my víme jen o jejím plánu kapitálových investic, které mají v příštích 3 letech dosáhnout 100 milionů dolarů. Už letos má TSMC vynaložit 30 miliard, čili částky v dalších letech to budou podobné a do dalších let zatím nevidíme. 
 
C.C. Wei také uvedl, že jeho TSMC přijde s novou verzí 5nm výrobního procesu, která bude určena zvláště pro čipy určené do automobilů. Půjde o výkonný křemík využívaný především pro umělou inteligenci, takže si lze představit především systémy autonomního řízení. 
 
Vedle toho bylo také potvrzeno, že odstartování výroby 3nm technologií v továrně Fab 18 je stále plánováno na druhou polovinu tohoto roku. Zatím půjde ale o výrobu počítající s vysokými riziky a opravdu masová a běžná výroba 3nm čipů začne spíše až v příštím roce. 
 
Zdroj: Reuters


reklama