reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC opět zdraží, ovlivní ceny CPU a GPU od AMD?

26.8.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC opět zdraží, ovlivní ceny CPU a GPU od AMD?
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. informovala své zákazníky o nadcházejícím zdražování výroby čipů. To se bude týkat všech pokročilých a často využívaných technologií, samozřejmě včetně procesu N7. 
Společnost TSMC tak bezpochyby reaguje na pokračující přetlak poptávky, na niž její výrobní kapacity už dávno nestačí. Dá se přitom mluvit o celoplošném zdražování, které dopadne prakticky na všechny zákazníky této firmy. V případě 7nm (N7) a pokročilejších procesů půjde maximálně o 10procentní nárůst ceny za vyrobený wafer a pokud jde o třídu 16nm či starších procesů, v jejich případě bude dražení 20procentní, a to s platností pro objednávky, které začnou být plněny od letošního prosince. 
 
Dozvíme se i jeden příklad, a sice novou cenu téměř 3000 dolarů za jeden 28nm wafer. 
 
 
Dá se také říci, že z hlediska tržeb zasáhne 10% zdražení zhruba polovinu kapacit a druhou polovinu pak poznamená 20% zdražení. Aktuálně totiž 7nm a 5nm technologie generují již cca polovinu tržeb firmy, které v posledním kvartálu dosáhly 13,29 mld. USD. A že zákazníci prakticky nemají jinou možnost než setrvat u TSMC, zdražení představuje jistý nárůst tržeb a lze tedy počítat s cca +15 %, čili kolem 2 mld. USD. 
 
 
Otázka je, kdo to nakonec zaplatí, což už závisí na firmách jako Apple, AMD, NVIDIA, Qualcomm a jiných. Ty samozřejmě mohou sáhnout do vlastních marží, ale stejně tak mohou prostě samy zdražit své koncové produkty či případně zvolit kompromis. Velcí zákazníci firmy TSMC také mohou mít vyjednány jiné podmínky než ti menší se slabším "věrnostním záznamem", ovšem o tom se samozřejmě nic podrobného nemůžeme dozvědět. 
 
V každém případě jde z našeho pohledu o nepříjemnost především pro AMD, které se nyní bude muset snažit hájit svou pozici před přicházejícími Alder Lake a Sapphire Rapids, k čemuž vyšší náklady na výrobu nepomohou. Zde má Intel jistou výhodu vlastních továren, do nichž sice samozřejmě také musí investovat, ovšem ty samy o sobě netvoří výdělečný podnik jako TSMC. Respektive zatím ne, protože pro pořádek je třeba zmínit vzkříšený program Intel Foundry, ale ten bude sloužit jiným firmám.
 
Intel je tak osamocený ostrov v moři fabless firem, které spoléhají na cizí výrobní kapacity a jejich ceny rostou nejen u TSMC. Dle Digitimes v posledních měsících zdražily také firmy GlobalFoundries, Powerchip Semiconductor Manufacturing (PSMC), Semiconductor Manufacturing International (SMIC), United Microelectronics (UMC) či další. 


reklama