reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC se údajně dohodlo s USA na dodávkách pro Huawei, ovšem s omezením

12.10.2020, Jan Vítek, aktualita
TSMC se údajně dohodlo s USA na dodávkách pro Huawei, ovšem s omezením
Společnost Huawei byla už dříve odříznuta od výrobních kapacit firmy TSMC, ale i Samsung či SK Hynix. Nyní se ale mluví o tom, že spolupráce s TSMC bude obnovena, jenomže tu bude jeden zásadní háček. 
Huawei odebírala čipy od TSMC prostřednictvím společnosti HiSilicon a opatření americké vlády způsobila, že tato spolupráce musela být zrušena. Huawei se ocitla na černé listině a jako taková si nemůže objednávat čipy u TSMC, která spoléhá i na výrobní zařízení amerických firem. Právě díky tomu má vláda USA potřebné páky, jimiž mohla přinutit TSMC k tomu, aby už na jaře přestala od Huawei přijímat nové objednávky, přičemž ty existující mohla splnit nejpozději v polovině září. 
 
 
Výsledkem bylo údajně i to, že namísto 15 milionů objednaných 5nm čipů Kirin 9000 má Huawei nyní k dispozici jen cca 8,8 milionů, což tak bude mít jasný dopad na budoucí nabídku telefonů Huawei Mate 40. Udávaný počet je ovšem založen na odhadu vycházejícím z toho, že Huawei měl získat od TSMC celkem na 22 tisíc waferů s čipy Kirin 9000. Odhaduje se právě to, že na každém waferu by mělo být kolem 400 funkčních čipů, takže dle toho se mluví o výsledném čísle 8,8 milionů. Tak či tak, Huawei by potřeboval mnohem více waferů na to, aby uspokojil očekávanou poptávku, neboť dříve předpokládal, že od října do konce roku dodá na trh právě kolem 8 milionů telefonů s Kirin 9000. 
 
Zkrátka a dobře, firmě Huawei kapacity TSMC chybí a chybět budou, ovšem o čem je nová údajná dohoda? Jednoduše o tom, že TSMC bude moci pro Huawei vyrábět, ale pouze pomocí tzv. vyzrálých technologií. A mezi ty dnes rozhodně nepatří 5nm proces a navíc ani 7nm či 10nm, ale přinejlepším 28nm. 
 
Takto předkládaný hlavní bod údajné dohody není zrovna pevně daný, ovšem i kdyby mohlo jít o 14nm či 10nm proces, pro Huawei by se s ohledem na konkurenceschopnost nic nezměnilo. Firma samozřejmě potřebuje mít stejné možnosti jako ostatní, aby mohla konkurovat na světovém trhu a pokud jí nebude umožněno využívat bez omezení ty nejlepší dostupné procesy, nemůže se podílet na trhu s mobilními zařízeními tak, jak byla doposud zvyklá. Omezení na 28nm a starší procesy tak působí spíše jako výsměch, i když i to se může hodit, jen ne pro výrobu toho nejdůležitějšího hardwaru. 
 


reklama