reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC slibuje 10nm technologii již na příští rok

10.11.2015, Jan Vítek, aktualita
TSMC slibuje 10nm technologii již na příští rok
Společnost TSMC, která je důležitým partnerem firem jako AMD a NVIDIA, má v tuto dobu připraven 16nm výrobní proces, který bude použit pro příští generaci grafických karet NVIDIA Pascal. Už na příští rok ale firma slibuje 10nm proces.
Tyto informace pochopitelně musíme brát s rezervou, neboť již se ukázalo, že firma TSMC poněkud přeháněla a nástup nových procesů pozdržela třeba kvůli problémům s výtěžností. Nicméně právě tato firma stále patří mezi technologické lídry a jejích služeb využívají společnosti jako AMD, NVIDIA a další.





Nyní má tedy TSMC připraven 16nm proces FinFET+ (CLN16FF+), jímž bude vyráběna generace NVIDIA Pascal a nejspíše jej využije také společnost AMD, jenom zatím nevíme, na co to bude. Již na druhou polovinu příštího roku ale TSMC plánuje, že ve své nejmodernější továrně spustí zkušební výrobu pomocí 10nm procesu (jedná se konkrétně o CLN10FF). To znamená, že první 10nm produkty by se mohly objevit na trhu v roce 2017.

Před několika měsíci TSMC slíbilo, že letos v červnu začne s výstavbou nové továrny, kde se budou vyrábět čipy na 300mm waferech. Jedná se o Fab 15 a právě v ní by měla odstartovat výroba 10nm procesem, přičemž firma TSMC doufá, že právě díky němu opětovně získá výhodu, jež jí vrátí zákazníky "ukradené" Samsungem (především Qualcomm a Apple). Ten má totiž k dispozici svůj 14nm proces, o němž se říká, že nemá zrovna úžasnou výtěžnost, ale Samsung je bohatá firma, která si to může dovolit.

Proces CLN10FF přitom v porovnání CLN16FF+ slibuje až 20procentní nárůst hustoty tranzistorů (čili počtu tranzistorů na stejné ploše), dále má potenciál dosáhnout o 15 % vyšší frekvence při stejném napětí, nebo o 35 % nižší spotřeby při stejném taktu, to tedy pokud bychom srovnali stejně komplexní čipy. Na tomto 10nm procesu pak bude založen další v pořadí, a to 7nm. Ten ale má stále vyžívat 10nm elementy, čili v podstatě stejně škálované prvky. On totiž i aktuální 16nm proces je založen na 20nm, ale s tím zásadním rozdílem, že už jsou jím stavěny tranzistory typu FinFET.

Zdroj: wccftech
reklama