reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Turecko na kryptoměny aplikuje pravidla namířená proti terorismu a praní peněz

3.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Turecko na kryptoměny aplikuje pravidla namířená proti terorismu a praní peněz
V Turecku to příznivci kryptoměn nemají v poslední době zrovna jednoduché. Začínají totiž platit nová pravidla pro obchodování s kryptoměnami, která jsou namířena proti praní špinavých peněz a financování terorismu. 
Kryptoměny se v Turecku dočkají regulace, která by měla tamní trh s nimi zbavit podvodníků a finančně nespolehlivých firem. Země tak využije pravidla, která se používají i proti praní špinavých peněz a financování teroristických aktivit. Turecký prezident Erdogan v sobotu podepsal nařízení, které rozšířilo povinnosti poskytovatelů služeb při provádění transakcí s kryptoměnami, a to s okamžitou platností.
 
 
Zvláště burzy obchodující s kryptoměnami se budou muset dle těchto pravidel ujistit, že nebudou poskytovat své služby pro jakékoliv nelegální účely, což budou dle CoinGape činit ověřením totožnosti svých zákazníků a to není jednoduchý úkol zvláště pro nové a malé firmy, které v poslední době začaly vyrůstat na kryptoměnových platformách. Ty tak zřejmě padnou novým nařízením za oběť. 
 
Vedle toho bude nutné vést podrobné účetnictví, což obvykle platí právě pro firmy, které musí splňovat už dávno platná nařízení namířená proti terorismu a praní špinavých peněz. Počet společností pracujících s kryptoměnami se tak jistě v Turecku drasticky sníží. 
 
Ostatně už v dubnu v Turecku padly dvě velké burzy obchodující s kryptoměnami v objemech desítek milionů dolarů denně, přičemž zakladatel jedné z nich údajně zmizel i se dvěma miliardami dolarů v kryptoměnách. Právě v dubnu bylo totiž v Turecku zakázáno B2B (business to business) i C2B (consumer to business) obchodování a centrální banka také zakázala použití kryptoměn pro jakékoliv platby. 
 


reklama