reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Turisté budou v Japonsku platit otiskem prstu

11.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
	Turisté budou v Japonsku platit otiskem prstu
Pokud plánujete cestu do Japonska, v blízké budoucnosti možná budete platit jen otiskem prstu. Japonsko testuje systém, kdy zaregistrujete svůj otisk prstu a s jeho pomocí pak budete platit v obchodech. Už nebude třeba nosit hotovost nebo platební karty.
Japonsko chce zavést speciální způsob plateb pro turisty. Již od tohoto léta bude možné např. na letišti zaregistrovat svou platební kartu a otisky dvou prstů, díky čemuž bude možné v některých obchodech platit jen přiložením prstů ke čtečce. Už nebude nutné nosit hotovost nebo platební kartu pořád u sebe. Zatím se do experimentu přihlásilo zhruba 300 obchodů, restaurací a hotelů ve městech Hakone, Kamakura, Yugawara a Atami. Na jaře příštího roku by se měl experiment rozšířit na oblasti Tohoku a Nagoya.


Otisk prstu

Pearson Scott Foresman [Public domain], Wikimedia Commons


Cílem je dostatečně rozšířit systém tak, aby byl připraven pro Olympijské hry, které se budou konat v Japonsku v roce 2020. Zároveň by měla vzniknout anonymizovaná data z plateb, která by sloužila k optimalizací strategie v turistickém ruchu. Otázkou ale je, jak moc budou turisté svolní k poskytování svých otisků prstů. Podobnou technologii využívá už od října minulého roku park Huis Ten Bosch v Sasebu, kde lze otisky prstů využít k placení ve zhruba 30 restauracích a obchodech. Koncem letošního dubna pak chce japonská banka Aeon Bank zavést možnost vybírat z bankomatů jen za pomocí otisku prstu, tedy bez nutnosti vkládat platební kartu.

Zdroj: the-japan-news.com, geek.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama