reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tvar chytré textilie z Harvardu ovládá změna teploty

4.7.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Tvar chytré textilie z Harvardu ovládá změna teploty
Zájem o vývoj měkké robotiky projevují různé vědecké instituce, jednou z nich je i Harvardova univerzita. Tamní výzkumný tým vytvořil chytrou textilii pro měkké roboty, která je ovládaná na základě tepla. 
Výzkumný tým z Harvardovy univerzity se zaměřil na vývoj speciální chytré tepelně ovládané textilie, která má sloužit jako základ pro konstrukci měkkých robotů. Měkká robotika přináší své výhody pro určité aplikace, jako je například vývoj terapeutických zařízení. Chytrá textilie z Harvardu ale k pohybu nepotřebuje externí zařízení pro modulování tlaku vzduchu, protože je ovládaná změnou teploty. 
 
Textilie je tvořena mnoha malými uzavřenými váčky, uvnitř nichž se nachází speciální kapalina Novec 7000. Při zahřívání se přeměnou kapaliny na páru mění objem, který se až 100× zvětší, což způsobí změnu tvaru textilie. Při ochlazení se opět změní skupenství na kapalné, objem se sníží na původní hodnotu a textilie se uvolní. 
 
 
Součástí textilie jsou i postříbřená vlákna, která jsou elektricky i tepelně vodivá. Tato vlákna slouží jako topné a senzorové prvky a umožňují změny teploty, které způsobují změny skupenství speciální kapaliny. Tlak v jednotlivých váčcích se díky regulaci se zpětnou vazbou daří udržovat konstantní i při umístění celého systému do prostředí, ve kterém kolísá okolní teplota. 
 
Tato textilie může mít široké spektrum využití. Materiál by se mohl hodit například při výrobě terapeutických pomůcek, které jsou potřebné při zotavování pacientů po různých zraněních, nebo při vývoji komponent pro měkkou robotiku. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama