reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tým hackerů dokázal ovládnout elektromobil Tesla pomocí myšlenek

25.11.2016, Milan Šurkala, aktualita
Tým hackerů dokázal ovládnout elektromobil Tesla pomocí myšlenek
Na Cal Hacks 3.0 vytvořil tým hackerů systém Teslapathic. Vzali elektromobil Tesla Model S, několik motorků ovládajících pedály nebo volant a vyvinuli systém, které dokázal tyto motorky ovládat pomocí myšlenek.
Tým čtyř hackerů vyvinul na hackathonu Cal Hacks 3.0 systém Teslapathic. Dali si za cíl ovládat elektromobil Tesla Model S 85D jednoho z členů týmu pomocí mysli. Měli na to 36 hodin a výsledkem bylo několik motorků ovládající pedály a volant na základě vstupů vzniklých pomocí myšlenek "řidiče". Použili EEG headset, který zaznamenával aktivitu mozku a pomocí algoritmů strojového učení byli schopni vyladit systém tak, aby přeložil myšlenku na klepnutí pravou nohou na signál pro motorek ovládající akceleraci a myšlenku na zatnutí levé pěsti na brzdění.

 



Nicméně, volant zatím nebyl ovládán pomocí myšlenek, ale pohybem hlavy a gyrosenzory. Tým pochopitelně nenechal nic náhodě a použil několik bezpečnostních systémů. Jednak to byl normální vypínač, dále pod pedály vložili zarážku, aby nebylo možné akcelerovat příliš rychle a další z možností bylo jednoduše odkopnutí motorků. Signály z EEG headsetu byly přenášeny bezdrátově do auta, ve kterém seděli pasažéři, ale žádný řidič. Toto ale byla pochopitelně jen ukázka toho, co může vytvořit parta nadšenců, něčeho podobného se ale v běžných autech v blízké době určitě nedočkáme.

Zdroj: devpost.com

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama