reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uber opouští Kalifornii, flotilu autonomních aut stěhuje do Arizony

23.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Uber opouští Kalifornii, flotilu autonomních aut stěhuje do Arizony
V minulém týdnu začala společnost Uber testovat své autonomní vozy Volvo XC90 v San Franciscu v Kalifornii. To se ale zdejším úřadům moc nelíbilo a požadovaly po Uberu, aby jeho vozy získaly povolení. Místo Kalifornie se tak auta budou prohánět po Arizoně.
Autonomní vozy to dnes nemají moc jednoduché. Někde je vítají s otevřenou náručí, někde jim naopak úřady dávají striktnější pravidla. To je i případ Kalifornie, kde chtěl Uber provozovat flotilu 16 těchto autonomních vozidel. Kalifornie ale po Uber vyžadovala schvalovací proces, jehož výsledkem by bylo rozhodnutí, zda tato auta vůbec mohou nebo nemohou na silnici (podobně jako 20 dalších společností, které už toto povolení dostaly).

Volvo XC90 od Uberu

Společnost Uber tvrdila, že žádné takové povolení nepotřebuje, neboť jeho auta nejsou tak moc autonomní, aby splňovala tyto podmínky vyžadující nutnost žádat o povolení. Dle Uberu je ve voze vždy přítomen řidič připravený zasáhnout a technik, který vyhodnocuje to, jak se auto chová.

Uber pak nakonec flotilu svých vozů stáhl z Kalifornie a využil nabídku arizonského guvernéra Douga Duceyho. Zatím není jasné, kdy se tato auta začnou prohánět po arizonských silnicích ani kolik jich ve výsledku bude. Víme však, že auta z Kalifornie odvezl samořídící náklaďák, a že Volvo dostalo od Uberu zakázku na celkem 100 těchto SUV automobilů.

Zdroj: phys.org
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama