reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uhlíková Zaunkoenig M2K: nejlehčí počítačová myš od německého startupu

31.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Uhlíková Zaunkoenig M2K: nejlehčí počítačová myš od německého startupu
Německý startup Zaunkoenig přichází s počítačovou myší, která má být nejlehčí na světě, což je vcelku uvěřitelné vzhledem k tomu, že jde o malou myšku tvořenou jednoduchou skořepinou z uhlíkové tkaniny.
Zaunkoenig je mladá německá firma, o níž jsme ještě neslyšeli, takže si to dnes napravíme a ukážeme si její myš M2K, která má být nejlehčí na světě. Tvoří ji relativně jednoduchá skořepina vyrobená evidentně z uhlíkové tkaniny a pryskyřice ve formě, čili v tomto případě se předpokládá ruční výroba, a tedy i vysoká cena. Konkrétně to je částka 299 eur. 
 
 
Tato malá myška nemá ani spodní panel, jako spíše rámeček na němž sedí rohové teflony a do dutiny je pak vsazen modul se spínači, kolečkem, senzorem, zkrátka s veškerou potřebnou elektronikou. 
 
 
Celek pak (nejspíše bez kabelu) váží pouze 24 gramů, na čemž se ale značně podepisují i malé rozměry. Tato myš nám rozhodně nevyplní celou dlaň a držet ji budeme jen konečky prstů. Autoři přitom tvrdí, že jde rovněž o nejlepší herní myš, a to právě proto, že je nejlehčí: "čím rychleji můžete hýbnout myší, tím rychleji bude zaměřovač na vašem nepříteli". To ale ať posoudí spíše zákazníci.
 
 
Co se týče elektroniky a celkové výbavy, máme tu coby mozek procesor ARM STM32F730I8K6 na 216 MHz s dotazovací frekvencí až 8 kHz přes USB 2.0. Dále tu máme senzor PixArt PMW-3360 s rozlišením až 12.000 dpi, který zvládne sledovat pohyb rychlostí až 6,3 m/s s akcelerací 490 m/s2. Pod dvěma primárními tlačítky i kolečkem jsou spínače firmy Omron a otáčení kolečka sleduje senzor od Alps. 
 
 
Zaunkoenig M2K už je v prodeji za zmíněných 299 eur, čili v přepočtu za cca 7800 Kč. 


reklama