reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukradené BMW zamklo zloděje, musel počkat na policii

5.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Ukradené BMW zamklo zloděje, musel počkat na policii
Dnes jsou auta tak prošpikována elektronikou, že to člověku může přinést nejedno překvapení. Poněkud nepříjemné bylo pro jednoho amerického lupiče, který byl autem zamčen vevnitř do příjezdu policie.
I když je elektronika v automobilech často spíše k zlosti a kecá do všeho možného i nemožného, někdy může posloužit více než dobře. Jeden americký majitel BMW 550i ze Seattlu v den své svatby půjčil kamarádovi své auto, ale nedopadlo to dobře. Auto sice nezničil, ale když zaparkoval, nechal jej odemčené s klíči vevnitř. Toho si všiml zloděj, který nenechal nic náhodě a s autem odjel.


BMW 550i


Majitel si však kolem páté hodiny ranní všiml, že auto není tam, kde by mělo být a zavolal na policii. Ta kontaktovala společnost BMW, která byla schopna nahlásit nejen pozici automobilu, ale také na dálku zamkla dveře automobilu a zloděj se tak ocitl ve vězení. Sice luxusním mobilním vězení, ale snadno vystopovatelném. Za tři čtvrtě hodiny už byla policie u auta, kterému pořád běžel motor a vevnitř spal nešťastný lupič. Policie jej probudila, načež se snažil neúspěšně ujet. Určitě mu nepomůže ani to, že u něj byl nalezen metamfetamin a vedle krádeže auta mu bude přišito i držení drog.

A jak vy vidíte schopnost automobilky ovládat automobil na dálku, tedy znát nejen jeho pozici, ale umět také zamykat dveře a kdo ví co ještě? Je pro vás přednější soukromí nebo tyto doplňkové funkce?

Zdroj: seattle.gov, popularmechanics.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama