reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence nyní umožňuje od sebe rozpoznávat jedince ptáků

28.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Umělá inteligence nyní umožňuje od sebe rozpoznávat jedince ptáků
Umělá inteligence se dá použít k mnoha různým účelům. Vědci z několika světových univerzit se rozhodli pomocí rozpoznávání obrazu a vzoru peří rozeznávat jednotlivce ptáků a nahradit tak nynější systémy kroužkování.
Několik univerzit z Francie, Portugalska, Německa a Jižní Afriky se rozhodlo, že zkusí najít alternativu ke stresujícímu a obtížnému kroužkování ptáků pomocí moderních informačních technologií. Natrénovali totiž systémy umělé inteligence tak, aby byly schopny rozeznávat jednotlivé ptáky stejného druhu. K tomu slouží jiné vzory v peří, které jsou pro každého jedince unikátní. Podle těchto znaků by je člověk nebyl schopen dobře rozeznat. Kamera tak při příletu ke krmítku vyfotí opeřence a systém na základě fotografie rozezná, o který jde exemplář.
 
Rozeznání ptáků pomocí AI
 
Testovalo se na populaci divokých ptáků i pěnkav chovaných v zajetí. Zatímco v prvním případě byla úspěšnost rozeznání 90 %, v druhém pak 87 %. Výsledky se vyhodnocovaly v spolupráci s klasickými kroužky, které byly jednoznačným identifikátorem, díky kterému mohli vědci validovat výsledky podané umělou inteligencí. Nyní je otázkou, jak se bude na výsledcích podepisovat změna opeření v průběhu času, vypadáváním peří a podobně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama