reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělé ovoce může kontrolovat čerstvost toho skutečného

27.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělé ovoce může kontrolovat čerstvost toho skutečného
Vědci využili technologii 3D tisku k tomu, aby vytvořili zařízení, které bude sledovat čerstvost přepravovaného nebo skladovaného ovoce. Na umělém ovoci se zabudovaným senzorem pracují Švýcaři.
Technologie 3D tisku se dá využít k mnoha věcem. K tištění jídla, uměleckých výtvorů, ale i součástek na zařízení, která usnadňují každodenní život. Zajímavé 3D tištěné jablko například může fungovat jako senzor, který bude zajišťovat čerstvost ovoce v bedýnce v obchodě či na skladě.

Ovoce při nesprávném skladování nevydrží příliš dlouho. Shnilé jablko pak může nakazit i okolní ovoce. Tohle by se ale díky výzkumníkům ze Švýcarska nemělo stávat. Tým vědců vyrobil repliku ovoce smíchanou z různých druhů, která je vybavena teplotními čidly.

Zařízení, které by mělo zajišťovat čerstvost ovoce, by mohly využívat například supermarkety, malá zelinářství či sklady a dopravci. Produkce ovoce by pak měla být kvalitnější, protože 3D tištěný senzor od Švýcarů má nabízet přesná měření a ovoce by se díky naměřeným informacím nemělo kazit.





Současné měření teploty velkého množství ovoce je totiž poměrně nepřesné. Není tedy vůbec snadné s jistotou vědět, zda daná zásilka dorazí na místo určení ještě čerstvá. Senzory na stěnách nádob, ve kterých je ovoce přepravováno, měří teplotu vzduchu a nejsou úplně spolehlivé. Nevidí totiž do vnitřku ovoce, který už se může začínat kazit. Je tedy třeba vymyslet jiný způsob získávání teploty uvnitř ovoce než zasouvání teploměrů dovnitř, což by nebylo efektivní.

Švýcarské 3D tištěné ovoce vyvinuté na Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology simuluje vlastnosti skutečného ovoce. Pokud se toto umělé ovoce vloží mezi to skutečné, senzor na měření teploty se tak nachází v přibližně stejných podmínkách, jako by byl například v jablku.

Na základě reálných dat skupina švýcarských vědců pomocí počítačového algoritmu vytvořila průměrný tvar a strukturu ovoce. Následně vytvořili virtuální 3D model a podle něj bylo vytištěno umělé ovoce ze směsi vody, sacharidů a polystyrenu. Právě tyto materiály by měly zajistit vysokou podobnost s reálným ovocem.

Tým výzkumníků s umělým ovocem už provedl i prvotní testy a výsledky vypadaly dobře. Výsledky ze senzorů analyzovali vědci velmi důkladně, aby si správnost fungování svého zařízení ověřili. Do budoucna by rádi přivedli na trh všechny možné druhy umělého ovoce, protože pro každý druh je třeba trochu odlišné zařízení. Dokonce to platí i pro jednotlivé odrůdy například jablek.

V současné době hledá tým vědců partnera pro výrobu těchto zařízení ve velkém měřítku. Odhadem by měl jeden senzor v umělém ovoci vyjít přibližně na 50 švýcarských franků, což je asi 1 300 korun.

Zdroj: 3ders.org
reklama