reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniklo sestavení 10051 Windows 10 – novinek je málo a možná bude ještě hůř

6.4.2015, Michal Hala, aktualita
Uniklo sestavení 10051 Windows 10 – novinek je málo a možná bude ještě hůř
Z Microsoftu uniklo interní, neveřejné sestavení 10051 Windows 10 Technical Preview. Obsahuje jen dvě viditelné novinky – nový design aplikací Mail a Calendar. Dost možná, že s blížícím se termínem uvedení ostré verze už moc zásadních novinek neuvidíme.
Calendar (Kalendář) i Mail (Pošta) jsou – jak jinak – Windows (tj. univerzální) aplikace. Obě se dočkaly viditelných změn designu, ale nikoli funkčnosti. Nic víc se k tomu asi dodat nedá. Také máte pocit, že kromě Spartanu v posledním veřejném sestavení 10049 poslední dobou moc novinek ve Windows 10 prostě není?



Zdroj: Neowin


To může být způsobeno tím, že všechny podstatné věci už jsou venku. Takže se teď možná dočkáme už jen drobných změn a postupně se zvyšující stability a vyladěnosti systému. A pravděpodobně se ještě trochu promění design uživatelského rozhraní (třeba ony často diskutované ikony atd.).

Připomeňme si klíčové hlavní novinky, které už jsou venku (byť nejsou vždy zcela vyladěné):
  • Cortana – chytrá asistentka založená na umělé inteligenci, která si „přečte“ chování uživatele a naučí se na něj adekvátním a správným způsobem reagovat. Otázka je kdy a zda vůbec se dočkáme její české verze.
  • Spartan – nový prohlížeč nahrazující starý Internet Explorer, založený na novém jádře EdgeHTML, podporující nejnovější standardy internetu.
  • Menu Start – prodělalo už několik postupných změn a jeho použitelnost se (naštěstí) časem proměňuje k lepšímu.
  • Centrum notifikací – postupně nahradilo Charms a stává se důležitým místem interakce uživatele se systémem.
  • Další změny UI – okno Ovládacích panelů nahrazuje okno Nastavení (Settings), podpora virtuálních ploch, funkce Continuum apod.
  • Podpora nových hardwarových technologií – například rozlišení 8K, nové rozhraní USB 3.1 a další.
  • Windows aplikace – nová třída aplikací, které se proměňují podle typy daného zařízení (mobil, phablet, menší či větší tablet, hybridní zařízení, notebook, desktop, Xbox, Surface Hub, HoloLens…). Připomínáme, že nejsou jen věcí samotného operačního systému, své musí odvést vývojáři, pomohou jim vývojové nástroje od Microsoftu.
Když to všechno zvážíte, dojdete k závěru, že těch dosavadních novinek a změn určitě není málo.


Project Spartan - logo


Microsoft teď má na výběr dvě opačné strategie. Než je popíšeme, připomínáme, že termín uvedení Windows 10 (někdy v létě?) se blíží a čas na ladění a odstraňování chyb se zákonitě krátí. Pokud se v Redmondu soustředí na tenhle aspekt testování, moc prostoru na další a další novinky už nezbývá.

Teď k těm strategiím. Buď se Microsoft ještě pokusí do Windows 10 do jejich uvedení „nacpat“ co nejvíc nových funkcionalit (i s uvedeným rizikem nedostatku času na testování), nebo si je nechá v rukávu jako trumf a bude je přidávat formou updatů až po uvolnění ostré verze. Tomu by nasvědčoval jeho příslib, že Windows 10 budou vylepšovány průběžně, takže se uživateli budou měnit víceméně pod rukama.


Cortana


Tahle druhá možnost by byla pro Microsoft užitečná i v případě, že na Windows 10 nepřejde najednou dostatek uživatelů a bude třeba je přesvědčovat dalšími a dalšími lákadly. Jenom by bylo zajímavé vědět, co všechno má Microsoft vymyšleno a připraveno (teď nemyslíme vzdálené vize, ale téměř hotové inovace) a chystá si to na nás v nejbližší budoucnosti.

A co tomu říkáte vy? Dočkáme se do vydání ostré verze Windows 10 ještě nějakých zásadních novinek?

Zdroj: Neowin
reklama