reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Univerzita Illinois vyvinula AI s inteligencí čtyřletého

7.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Univerzita Illinois vyvinula AI s inteligencí čtyřletého
Výzkumníci z Univerzity Illinois v Chicagu využili AI systém ConceptNet k tomu, aby vyzkoušeli jeho inteligenci na testu, který je určen pro děti. Zjišťuje se tak jejich schopnost poznávat, čili jde o kognitivní funkce v rámci standardního IQ testu.
Na projektu spolupracovala University of Illinois s jistou maďarskou výzkumnou skupinou zabývající se AI a využit byl otevřený systém zvaný ConceptNet vyvinutý na MIT. Ten se utkal s otázkami v testu Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI-III), který se dává dětem pro určení jejich IQ a schopnosti kognitivního myšlení. Systém tak musel být schopen z textu rozpoznat otázku a vhodně na ni odpovědět.





Objevily se přitom podobné problémy, jaké mají i malé děti, čili šlo o interpretaci dané otázky. V jednom případě si systém špatně vyložil slovo "saw" jako sloveso vidět ve tvaru minulém, ačkoliv v testu šlo o podstatné jméno (pila). Na otázku, na co by někdo mohl použít pilu, tak ConceptNet odpověděl, že "oko je určeno k vidění". Můžeme polemizovat o tom, zda by se čtyřleté dítě mohlo také stejným způsobem splést, ovšem ve výsledku jde o to, že AI systém dosáhl právě skóre čtyřletého a velice se blížil jeho schopnostem rozpoznávat a plnit otázky a úkoly.

MIT Technology Review tuto věc komentoval tak, že sice zabralo přibližně 60 let, aby se AI systémy přiblížily rozumové úrovni čtyřletého člověka, ale tento vývoj je exponenciální, čili lze předpokládat, že v příštích letech budou pokroky daleko větší. Cestu tohoto vývoje přitom dláždí komerční AI systémy jako Siri nebo Cortana.

Zdroj: KitGuru
reklama