reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unreal Engine 4 je nyní k dispozici a zcela zdarma

3.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Unreal Engine 4 je nyní k dispozici a zcela zdarma
Firma Epic Games se rozhodla uvolnit svůj herní Unreal Engine 4 pro veřejnost. Ta jej může využít zcela zdarma, a to včetně budoucích aktualizací. Mohou si s ním přitom dělat co chtějí, takže jde bezesporu o lákavou nabídku.
Vývojáři a vůbec zainteresovaní lidé mohou zcela zdarma využít známý Unreal Engine 4 pro všechny možné účely. Mohou na něm založit své hry, vzdělávací aplikace, vizualizace pro virtuální realitu či architektonické účely nebo jej využít pro tvorbu filmu. Ovšem, pokud půjde o výdělečnou činnost a vy díky Unreal Enginu 4 vyděláte za čtvrtletí více než 3000 USD, budete muset z celé částky zaplatit pět procent firmě Epic Games.





Unreal Engine 4 byl od minulého roku zkušebně nabízen za měsíční poplatek 19 USD a dle Epic Games byl zájem obrovský a komunita využívající tento engine se značně rozrostla. Dle údajů firmy dokonce na desetinásobek a díky tomu se objevily nové zajímavé aplikace a hry a Unreal Engine 4 dostal nové zastánce, kteří se podílí na jeho rozšiřování. Na základě toho se tedy v Epic Games rozhodli poplatky za využití enginu zcela zrušit, ale pochopitelně se nebudou připravovat o licenční poplatky v případě, že někdo jej využije pro vysoce výdělečnou činnost.





Firma říká, že nám tak dává do rukou úplnou technologii, kterou využívá pro vytváření vlastních her, a to včetně přístupu ke zdrojovému kódu v C++. Ještě před několika lety bylo přitom pronajímání kvalitních herních enginů velmi nákladné. Epic Games také připomínají, že nejde pouze o engine, ale o celý ekosystém s obchodem, kde si je možné kupovat obsah a také s velkým množstvím materiálů, jako jsou video návody, dokumentace, samply, šablony, projekty na GitHub a k dispozici je také velká komunita na příslušném fóru.

Ti, kteří si nedávno předplatili možnost využívat Unreal Engine 4, dostanou přiměřený obnos zpět a navíc 30dolarový kredit pro nákup obsahu. Epic navíc bude vypisovat vývojářské granty, které bude udělovat z vyhrazení sumy 5 milionů USD.

Zdroj: Hexus.net
reklama