reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UP Core s Atomem: další konkurence pro Raspberry Pi

5.6.2017, Jan Vítek, aktualita
UP Core s Atomem: další konkurence pro Raspberry Pi
Klonů a variací na Raspberry Pi je na trhu mnoho, ovšem UP Core má na rozdíl od těchto platforem nabídnout procesor architektury x86, a to konkrétně čtyřjádrový Atom x5. Problém tak nebudou ani Windows 10.
Jde tak o konkurenci pro Raspberry Pi na poli miniaturních desek s (téměř) veškerým integrovaným hardwarem, který je potřeba, ovšem zásadně se liší v architektuře použitého procesoru. Jedná se o UP Core, miniaturní základní desku, pro niž její vývojáři zatím ještě hledají podporu na Kickstarteru, i když to vypadá, že už mají v ruce reálný produkt.





UP Core má rozměry pouze 56,5 x 66 mm a výšku určují pouze její headery či porty. Uprostřed desky sedí procesor Intel Atom x5-Z8350 pracující na 1,44 až 1,92 GHz a vybavený čtyřmi jádry. Systém dále může nést až 4 GB paměti RAM a také až 64 GB paměti eMMC, takže se nespoléhá pouze na externí paměť pro data v podobě SD karty, apod.





Dále tu máme ve výčtu rozhraní HDMI, eDP, dvě rozhraní MIPI-CSI pro kamery, jeden USB 3.0, dva USB 2.0 a také Wi-Fi 802.11n s Bluetooth 4.0 LE. Dále také budou k dispozici dvě rozšiřující desky stejné velikosti, které se napojí vertikálně přes 100pinový I/O konektor. Expansion Board A nese rozhraní náročnější na propustnost, a to PCIe pro SSD, gigabitovou LAN a dva další USB 3.0 a Expansion Board B má naopak rozhraní s nižší propustností, a to RS-232/422/484, I2C, I2S a GPIO. Pod hlavní UP Core můžeme napojit jednu z nich, nebo obě sériově, jak ukazuje ilustrace. Vždy ale tak, že přednost má deska A.





UP Core je již třetí deska od daného výrobce (UP), který už v roce 2015 přinesl klon desky Raspberry Pi, čili původní UP, který pak loni následoval vylepšený UP2 a nyní je tu UP Core s procesorem Intel. Za ten dáme 78 dolarů v případě verze s 1 GB RAM a 16 GB eMMC a za plnou verzi se 4 GB RAM a 64 GB eMMC dáme 134 USD.

Vedle toho byly navrženy také malé skříňky speciálně pro UP Core a vytvořen byl také koncept pro stohovatelné skříně. Veškeré informace nejdete na Kickstarteru na stránce kampaně, která už třikrát překročila svůj cíl 10.000 eur.

Zdroj: Kickstarter
reklama