reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA nebude zákonem nařizovat zadní vrátka v IT produktech, prozatím

11.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
USA nebude zákonem nařizovat zadní vrátka v IT produktech, prozatím
USA jsou velmi dobře známé tím, že mají pod záminkou zvyšování bezpečnosti tendenci špehovat co nejvíce lidí. Prozatím ale nebude ze zákona vyžadovat vkládání zadních vrátek do IT produktů, což bylo cílem několika posledních jednání.
Spojené státy americké úzkostlivě chtějí zlepšovat svou vlastní bezpečnost, k čemuž chtějí využít i kybernetických prostředků. Poslední dobou probíhala debata vlády s mnoha IT společnostmi, kdy USA chtěly ze zákona nařídit, aby soukromé IT společnosti instalovaly do svých produktů zadní vrátka, která vládě umožní obejít šifrovanou komunikaci (rozšifrovat ji) a dostat se tak k dosud zabezpečeným datům.


James Cooney

Zdroj: Federal Bureau of Investigation (
http://www.fbi.gov/) [Public domain], Wikimedia Commons


Ředitel FBI James Cooney (na obrázku výše) ve čtvrtek prohlásil, že nařizování něčeho takového ze zákona se ukládá k ledu. Nezapomněl však dodat "prozatím". Výsledkem tedy je, že oficiálně se sice nic takového zatím nevyžaduje a nenařizuje, ale jednání se společnostmi probíhají dál. Vláda tím chce snáze bojovat proti terorismu či jiné kriminální činnosti a tlačí na společnosti právě v zájmu všeobecné bezpečnosti obyvatelstva. Koalice těchto společností pod názvem SaveCrypto.org pochopitelně o něčem takovém nechce ani slyšet, nicméně FBI už údajně některé společnosti "nalomila". Celý systém šifrované komunikace by se tak stal zbytečným.

Zdroj: theregister.co.uk, pcworld.com, washingtonpost.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama