reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB-C v nové revizi přinese Power Delivery s 240 W

26.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
USB-C v nové revizi přinese Power Delivery s 240 W
USB Implementers Forum představilo novou revizi rozhraní USB-C pro kabely a konektory. Revize označená číslem 2.1 má přinést vyšší Power Delivery, tedy napájení zařízení, a to až s výkonem 240 W.
Rozhraní USB v minulosti nabízelo jen pomalé nabíjení v řádech jednotek wattů (USB 2.0 s napětím 5 V a 500 mA dodávalo jen 2,5 W). To se ale v posledních letech mění a dokáže už nejen pomalu nabíjet, ale také přímo napájet nejedno "hladové" zařízení. Díky USB PD (Power Delivery) lze přes USB napájet i notebooky, přičemž dosavadním maximem je 100 W. To se ale patrně brzy změní.
 
USB logo
 
USB-IF totiž přichází s revizí 2.1 pro USB-C, která má maximální hodnotu pro USB PD posunout až na 240 W. Počítá se tak v režimu Extended Power Range (EPR) a kabely by měly být certifikovány na provoz s napětím 50 V a proudem 5 A, zatímco "pomalejší" kabely by si nechaly označení SPR (Standard Power Range) a měly podporovat napětí do 21 V. Kapacitory v kabelu EPR mají zvládat až 63 V a počítá se s jejich umístěním na obou koncích kabelu, aby se minimalizovaly negativní projevy při vytahování kabelu, který v takovém okamžiku může dodávat až oněch 240 W.  S takovým výkonem by USB kabel zvládal napájet i velmi výkonné herní notebooky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama