reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB typ C: ne jeden, ale devět typů konektoru

31.8.2015, Jan Vítek, aktualita
USB typ C: ne jeden, ale devět typů konektoru
Na nástup konektoru USB typu C se čekalo dlouho, však originální USB je k dispozici již od roku 1997. Letos jsme se tedy už dočkali oboustranného USB-C, který má nahradit i jiná rozhraní, ovšem o zjednodušení se nedá moc mluvit.
Ne všechny konektory USB typu C si totiž budou rovny, ačkoliv navenek budou vypadat stejně. K dispozici tak bude devět různých implementací, respektive s tolika bude možné se setkat, ale jestli budou opravdu využívány, to už je jiná věc. Mluví o tom nejnovější specifikace Universal Serial Bus 3.1, které představují 24pinový konektor USB C stejně jako řadu inovací, jež značně rozšiřují možnosti využití rozhraní USB. Důležité ale je, že nové specifikace zachovávají plnou zpětnou kompatibilitu s předchozí verzí tohoto standardu.





Hlavní myšlenka je známá už dlouho, jde o to vytvořit konektor, který zvládne v podstatě vše. Určen je pro připojení klasických periferií a úložných zařízení, pro což jsou využity datové linky s propustností až 40 Gbps (to ale zajistí až Thunderbolt). Zvládne připojit také dva monitory či jiná zobrazovací zařízení, a to i s rozlišením 4K při 60 Hz a vedle toho umí připojené zařízení zásobova až 100 W energie. K tomu všemu využije protokoly Thunderbolt, DisplayPort, USB a PCI Express. Jenomže implementace toho všeho je dnes drahá a často zbytečná, takže není divu, že se objeví různé verze rozhraní USB C.





USB 3.1 změnilo kódování signálu do 128b/132b, což je okoukané ze sběrnice PCI Express 3.0 a má to za následek výrazné zmenšení overheadu na 3 - 4 procenta. Reálná propustnost tohoto rozhraní se tak může pohybovat mezi 1,2 až 1,25 GB/s. Přenos až 100 W energie je zajištěna specifikacemi USB Power Delivery 2.0. A další možnosti mají výrobci hardwaru, kteří budou moci do rozhraní implementovat vlastní funkce díky režimům Alternate a Accessory.





Toto vše tedy může, ale nemusí být zahrnuto ve výsledném fyzickém rozhraní, což je i důvod toho, že se jednotlivé implementace mohou značně lišit. Na jedné straně je tu USB C jen s podporou rozhraní USB 2.0 (480 Mb/s) a na opačné pak USB C s podporou Thunderboltu (40 Gb/s) a možností napájení (PD Enabled), přičemž mezi nimi je ještě sedm dalších možných verzí lišících se právě PD a podporou různých rozhraní. O schopnostech daného portu se dozvíme díky blízkým piktogramům, jak ukazuje obrázek nahoře.





Z toho všeho vyplývá, že samotná informace o přítomnosti konektoru USB C neznamená vůbec nic. Klidně to může být ve výsledku prosté pomalé USB 2.0, nebo naopak moderní rozhraní napojené na kontroler Intel Alpine Ridge, který je v současnosti jediný, v jehož nabídce je vše, co USB C dokáže využít. Podporuje tak i rozhraní Thunderbolt 3 se 40 Gb/s a co se týče výrobců základních desek, pak v současné době je Gigabyte jedinou firmou, která na své desky se Z170 montuje kontrolery Alpine Ridge.





Poté nás nemůže ani moc překvapit fakt, že vedle různých portů USB C tu budou i různé kabely jako třeba USB 3.1 C - C s 15 vodiči nebo USB 2.0 C - C s pouze 5 vodiči. Je tedy nad slunce jasné, že pro plnou funkčnost lepších verzí USB C bude zapotřebí příslušně vybavený kabel, přičemž ty nejlepší pro plně vybavené USB C s Thunderboltem budou aktivní a vybavené ID čipem, který ponese potřebné informace třeba o specifikacích zařízení potřebných pro správnou funkčnost USB Power Delivery 2.0. Počítá se také se speciálními redukcemi, které umožní připojit starý hardware k novému počítači nebo naopak nový hardware ke starému počítači.

Časem by se měla situace uklidnit, neboť všechny USB C mají postupně nabídnout propustnosti 10 Gb/s a PD, ale aktuálně to nevypadá, že by USB C přinesl zjednodušení a unifikaci celého rozhraní, spíše naopak. Na druhou stranu, právě tato diverzifikace a možnost vyrábět levnější hardware s USB C umožní rychlejší rozšíření tohoto rozhraní, i když zákazníci budou z takového přístupu jistě zmatení.

Zdroj: KitGuru
reklama