reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uspějí Windows 10 ve všech segmentech trhu?

10.7.2015, Michal Hala, aktualita
Uspějí Windows 10 ve všech segmentech trhu?
Vypadá to, že Satya Nadella je v případě nutnosti ochotný provést radikální řez a zastavit aktivity Microsoftu na poli mobilních telefonů. Má takový krok logiku? A proč potom Microsoft věnoval tolik úsilí, aby Windows 10 vtiskl vlastnosti pro mobilní svět?
Hned na úvod je třeba podotknout, že Satya Nadella byl prý vždy proti akvizici Nokie. Může se tak lehce stát obětí syndromu „vždyť jsem vám to říkal“. Jistě znáte tenhle stav, kdy se člověk (podvědomě?) chová tak, aby došlo na jeho dřívější slova. Navíc ekonomické výsledky divize mobilních telefonů mu dávají za pravdu.

Pojďme si připomenout, co všechno udělal Microsoft pro mobilní charakter Windows 10. Především vytvořil dlaždicový design známý jako Metro, respektive moderní rozhraní. A do značné míry mu přizpůsobil charakter Windows 8 a 8.1. Dále přišel s konceptem univerzálních Windows aplikací (Windows Apps) použitelných od mobilu přes phablet a tablet po desktop. Pak je tu maximální podpora vývojářům pro co nejsnazší přenos aplikací z Androidu a iOS.


Windows Phone


Má to teď Microsoft všechno hodit do koše? To je klíčová otázka. Ekonom by mluvil o utopených nákladech, které nemají být brány v potaz. Podstatné je jen to co bude, nebo spíše co může být. Hodiny práce a vynaložené náklady jsou nenávratně pryč a podstatné je jen to, jestli může Redmond ještě mít s mobilními telefony vůbec nějaký úspěch.

Já bych mu ho upřímně přál, protože Android mi k srdci nikdy nepřirostl a iPhone není – po anglicku řečeno – můj šálek čaje. Ale takhle zřejmě uvažuje jen minimum zákazníků. Velká většina je s Androidem spokojená a iOS a iPhone jsou pro uživatele Applu naprosto srdeční záležitostí. A tomu odpovídá jednociferný tržní podíl mobilních telefonů s Windows.

Přitom, pokud mohu na základě referencí uživatelů Windows Phone ve svém okolí soudit, jde o velmi dobrý systém jak po stránce softwaru, tak po stránce hardwaru. Problémem je, kdo z významných hráčů na mobilním hřišti vlastně vyrábí telefony s Windows? Prakticky jen Microsoft. Takže pokud by Redmond „zařízl“ výrobu mobilů, dá se téměř jistě čekat, že Windows na telefonech končí.


One Windows Platform


Každopádně teď Microsoft propustil 7800 pracovníků své mobilní divize, rozhodl se zpřehlednit svou nabídku mobilů a zřejmě napjatě čeká, co s jeho mobilními výsledky udělají Windows 10. Myslím, že kdyby v Redmondu aspoň trochu nedoufali, nepodnikali by až dosud jistě náročné a usilovné kroky popsané výše. Nicméně řada webů už spekuluje, že i přesto je Satya Nadella odhodlán v případě potřeby aktivity na poli mobilních telefonů úplně zarazit.

Jelikož mu nevidím do hlavy, nebudu tuhle možnost komentovat. Spíš by mě zajímalo, jak by se zastavení aktivit na poli mobilních telefonů promítlo na poli tabletů, konvertibilních zařízení a notebooků. Jestli a jak by se změnila Windows 10? Opět by se přizpůsobila desktopu? Odešlo by moderní rozhraní definitivně do věčných lovišť?

Mají vůbec Windows 10 nějakou šanci na poli tabletů, bez úspěchu na poli mobilů? Budou příští „peckou“ dotykové, nebo ještě lépe stylusy podporující notebooky? Začne jejich počet růst? A pomalu nebo rychle? Co si o tom myslí Microsoft, který na jaře koupil výrobce stylusů, izraelskou společnost N-trig? Určitě by to nedělal, kdyby úspěchu desítek na tomhle poli tomu nevěřil.


Sorface Pro 3


A mohou se masověji prosadit konvertibilní zařízení (2-in-1) typu Surface Pro, třeba na úkor vyhraněných tabletů, či notebooků? Jak to celé dopadne, nevím. O Windows 10 bych se rozhodně nebál na desktopu a na noteboocích. 2-in-1 zařízení pokládám za černého koně a Microsoft zřejmě také. Jak to nakonec bude s Windows 10 na mobilních telefonech je ve hvězdách.

Nicméně Redmond má plán B. Prakticky všechny své klíčové mobilní aplikace portuje na Android a iOS.

Zdroj: Microsoft
reklama