reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Austrálii úspěšně testují doručovací drony

18.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
V Austrálii úspěšně testují doručovací drony
Zdá se, že drony namísto doručovatelů už v Austrálii zanedlouho nebudou ničím výjimečným. Australská pošta provedla úspěšné testování a hodlá doručování pomocí dronů i zavést. A rozhodně to nezůstane jen v této zemi.
Dokážete si představit, že vám budou domů místo doručovatelů nebo pošťáků doručovat zásilky přímo drony? Protože to není až moc daleko od reality a třeba za pár let už budou drony na denním pořádku. V Austrálii totiž tamější pošta testuje tyto bezpilotní letouny jako poštovní kurýry.

Australská pošta úspěšně testuje tento inovativní způsob doručování pomocí dronů. Drony jako doručovatelé nejsou ničím novým, tento zkušební provoz však znamená další krok k tomu, aby to bylo něco naprosto běžného.

Dron samozřejmě neunese nějaký velký a těžký náklad, na menší balíčky ale naprosto stačí. Tento způsob doručování se bude hodit zejména, když bude třeba přemístit zásilku koupenou přes internet, která musí být na místě potřeby velmi rychle - nabízí se tedy například léky.





Zatím se jednalo jen o uzavřený test, ten byl ale třeba provést, protože pošta v Austrálii plánuje ještě tento rok zavést zkušební provoz doručování pomocí dronů do domů skutečných zákazníků. Zároveň to vypadá, že tento plán myslí opravdu vážně.

I tato technologie má však své nevýhody. Ty spočívají v tom, že drony zkrátka nezvládnou doručit zásilky na obrovské vzdálenosti. A právě Austrálie je dost velká na to, aby bylo pro dron naprosto nereálné doručit balíček ani do odlehlých a vzdálených oblastí, natož dokonce z jednoho konce země na druhý. Takže i když bude tato služba zavedena, někdy budou lidé i tak nuceni drony oželet a zásilku si budou muset nechat dopravit po starém způsobu.

Stále se však vyvíjejí nové a lepší drony s větší výdrží, takže i problém s tím, že dokážou doručovat jen na kratší vzdálenosti, by se měl vyřešit. A třeba se jednou podobných poštovních dronů dočkáme i u nás namísto České pošty.

Zdroj: engadget.com
reklama