reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V autě, na kole i pěšky: GPS navigace a mapy

1.5.2009, Michal Koláček, článek
V autě, na kole i pěšky: GPS navigace a mapy
Minule jsme si vysvětlili princip kosmického a řídícího systému GPS. Rozdělili jsme si navigační přístroje podle jejich povahy včetně obecného popisu vlastností. Dnes se budeme věnovat konkrétním značkám pro instalace v autě, na jízdním kole či motocyklu nebo v přírodě (outdoor).
Na úvod bychom vám rádi připomenuli nedávný článek "Navigaci, mobil nebo PDA?", jenž se primárně věnuje jedněm z hlavních kategorií navigačních přístrojů na našem trhu. Z něj také budeme dnes tak trochu vycházet, přičemž se opět nevyhneme subjektivním názorům, s nimiž se někteří čtenáři neztotožňovali. V rámci zachování jakési objektivity je to však v pořádku a všem se zkrátka zavděčit nelze - co člověk, to originál.

Celosvětový rozmach uvažované techniky je ve společnosti za poslední roky citelně znát. Důvodů se nabízí hned několik - značná popularita mezi uživateli/spotřebiteli, navyšování počtu konkurenčních výrobců, rozmach okrajových oblastí jako letecké, námořní a outdoorové navigace, výrazný pokles cen za danou technologii, rozvoj v segmentu mapových aplikací, dlouhodobé zvyšování životní úrovně obyvatelstva, užitečný vynález poslední doby z okruhu vědy a technologií etc.



Co se týká použitelnosti GPS navigací, odprostíme se od sféry již zmiňovaných navigačních instalací pro letecký, lodní a námořní průmysl. Našim cílem bude představení konkrétních řešení zejména pro osobní automobily, motocykly, jízdní kola a v neposlední řadě také outdoorové vyžití. I když se stále hovoří a píše o skutečnosti, že z celého portfólia GPS přístrojů dosahuje největších prodejů právě segment pro automobilový průmysl, stále větší oblibě se dostává také kapesním provedením pro turistiku, sport apod.

Když nahlédneme do katalogů jednotlivých výrobců, zjistíme, že trh je zaplaven desítkami nejrůznějších modelů v odlišných provedení. Nabízí se zde spojitost s érou začínajících mobilních telefonů. Dovolíme si zde citovat autora Jiřího Černého: "Zpočátku záležitost jen několika málo vyvolených, která se následně masově rozšířila po pádu cen k částkám přijatelným snad už prakticky pro každého.". Abychom mohli přistoupit ke konkrétním produktům, zbývá uvést dané (významnější) výrobce. Těmi jsou především Asus, Blaupunkt, Dynavix, Evolve, Garmin, Mio a TomTom, přičemž existují i další jako Hewlett-Packard, Navigon, NDrive, Prestigio etc.


GPS navigace pro osobní automobily


Jak bylo napsáno výše, tvoří asi nejpočetnější skupinu produktů na trhu. Jsou na ně kladeny specifické nároky a pro správný výběr jsou doporučována některá obecná kritéria. Mezi tyto vlastnosti lze zařadit především (český) hlasový výstup, který řidiče upozorňuje na dopravní situace s určitým předstihem, dotykové ovládání (barevného) displeje, jehož velikost by měla být minimálně 4" (menší panely ztrácejí na přehlednosti, ale vše závisí samozřejmě na každém jednotlivci) a vhodný mapový podklad s přehledným uživatelským prostředím viditelným ve dne i v noci.

Dále záleží na výbavě a na tom, zda nám jde o jednoúčelové nebo tzv. multifunkční zařízení s podporou multimediálních funkcí atp.



Dále můžeme uvažovat spoustu bonusových služeb jako propojení s autorádiem, fotonavigaci/fotoaparát, přijímání dopravních hlášení upozorňující na překážky v provozu (RDS-TMC), databázi policejních radarů, kamer nebo často měřených úseků a úseků s omezením rychlostí.

Třešničkou na dortu je navádění jízdními pruhy, služba IQ routes, jež vybírá nejlepší cestu na základě průměrných rychlostí, optimalizace na základě nejkratší/ekonomické trasy a typů silničních úseků atd. Autonavigace nabízí snadnou montáž respektive demontáž spojenou s ochranou před zloději a mnoho zjištných výhod (navádění řidiče do zadaného cíle, zobrazení vzdálenosti a času etc.).



Téměř bez výjimek jsou tyto instalace určeny výhradně pro použití uvnitř automobilu, protože nejsou uzpůsobeny vlivům vnějších podmínek jako například vlhkosti, prachu nebo otřesům a vibracím. Rozlišujeme pevné navigace zabudované do palubní desky a přenosné, jež se zpravidla upevňují pomocí aktivního (polohovatelného) držáku nebo kolébky. Z technického hlediska se u obou systémů jedná o kombinaci GPS přijímače s anténou/anténním konektorem a předinstalovaného programového vybavení. Samozřejmě zjednodušeně napsáno.


reklama